DXY: US-dollarindex håller sig stabilt eftersom Omicron risken lättar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on dec 7, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet har stigit de senaste dagarna i rad.
  • Uppgångarna kommer efter det hökaktiga Fed-ordförandens uttalande förra veckan.
  • Den största katalysatorn för indexet kommer att vara de senaste amerikanska inflationsdata.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) har stigit under de senaste fyra dagarna i rad när investerare reflekterar över de senaste löneuppgifterna utanför jordbruket och den hökiska Federal Reserve. De väntar också på kommande amerikanska inflationsdata. Det handlas till $96,35, vilket är cirka 0,90% över den lägsta nivån förra veckan.

USA:s inflationsdata framöver

DXY-indexet har upprätthållit ett hausseartat momentum efter att Jerome Powell antytt att banken kommer att börja öka takten i nedtrappningen i sitt kommande möte. Detta var en förändring i tonen med tanke på att banken förväntades avveckla politiken helt i juni nästa år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Powells uttalande berodde mest på de stigande inflationssiffrorna. I vittnesmålet upprepade han faktiskt att banken kommer att sluta kalla den nuvarande inflationen för att vara i ett övergående tillstånd. Han tror också att Omicron-varianten av viruset kommer att ha en negativ inverkan på inflationen.

Därför stiger US-dollarindexet när investerare väntar på kommande inflationsdata som är planerade till fredag. Ekonomer tillfrågade av Reuters förväntar sig att uppgifterna visar att landets inflation steg från 6,2% i oktober till 6,7% i november. Det kommer att vara den högsta ökningen på mer än tre decennier.

Indexet reagerar också på de nya uppdateringarna om Omicron. I en rapport sa New York Times att även om viruset spred sig snabbt, var dess symtom relativt godartade. Denna bedömning har hjälpt till att driva globala aktier uppåt, med Dow Jones, Nasdaq 100 och S&P 500 som stigit de senaste två dagarna i rad.

DXY stiger också efter de senaste jobbsiffrorna i USA. På fredagen visade uppgifter publicerade av Bureau of Labor Statistics (BLS) att den amerikanska arbetslösheten sjönk till 4,2% i november.

Dollarindex prognos

Dollar index

Timdiagrammet visar att DXY-indexet har varit i en långsam hausseartad trend de senaste dagarna. Indexet ligger något över den stigande trendlinjen som visas i svart. Det är också nära det viktiga motståndet på $96,42. En närmare titt visar att den har bildat ett stigande triangelmönster.

Därför finns det en sannolikhet att dollarindexet sannolikt kommer att fortsätta att stiga när tjurar siktar på nyckelmotståndsnivån på $97. Ett fall under $96,30 kommer att ogiltigförklara den hausseartade vyn.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money