Råoljepris: 2021 recension; vad som väntar 2022

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… Läs mer.
on jan 3, 2022
  • Råoljepriset får motstånd vid 80 dollar under det nya årets första session.
  • Oron för covid-19 kommer att förbli en viktig drivkraft under de efterföljande sessionerna.
  • Investerare är också angelägna om januaris OPEC+-möte den nya veckan.

Råoljepriset finner motstånd längs den avgörande nivån på $80 under den första sessionen på det nya året. Under de efterföljande sessionerna kommer covid-19-problem och OPEC+-mötet att vara viktiga drivkrafter.

crude oil price
crude oil price

Prisrecension 2021

Oljemarknaden har präglats av en stadig återhämtning under det nyss avslutade året. Detta följer på den drastiska nedgången i efterfrågan 2020 då coronaviruset slog hårt över hela världen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Brent-terminer, riktmärket för global olja, steg med cirka 50,5% 2021. På samma sätt steg riktmärket för amerikansk olje-WTI-terminer med 55,5%; den högsta årstakten sedan 2009 då den noterade en ökning med över 70%.

Finansiella stimulanser från olika regeringar ökade efterfrågan på olja. Dessutom bidrog OPEC+:s beslut att kontrollera utbudet till återhämtningen av råoljepriset.

Ändå har priserna varit föremål för ökad volatilitet eftersom marknaden reagerar på coronavirus-relaterade utvecklingar. Speciellt investerare och analytiker var mycket optimistiska under Q4’21. Det ökade efterfrågeförtroendet gav en prognos på 80 dollar per fat. Faktum är att Bank of America ytterligare förutspådde att råoljepriset skulle nå 100 dollar per fat.

Mitt på tjurmarknaden nådde Brent- och WTI-terminerna årets topp i oktober. Vid den tidpunkten var Brent på sin högsta nivå sedan 2018 på $86,70. Under samma period låg WTI på den högsta nivån i 7 år på $85,41.

Nyårsutsikter

Under det nya året kommer utvecklingen av covid-19 att förbli en viktig drivkraft för priset på råolja. Under det senaste året pressade den mycket överföringsbara Omicron-varianten priserna till det lägsta i över tre månader på $65,74 i början av december.

Amerikanska hälsomyndigheter har varnat för allvarliga störningar under de kommande veckorna. Detta grundar sig på prognosen om att fall av coronaviruset ökar avsevärt till följd av semesterresorna. Återöppningen av skolor efter vinter- och nyårsfirandet kan förvärra situationen ytterligare.

Samtidigt är investerare angelägna om OPEC+-mötet som är planerat till denna vecka. På sitt decembermöte vidhöll alliansen sin plan att öka produktionen med 400 000 bpd i januari, vilket har varit fallet under de senaste månaderna. Detta trots det förväntade draget att pausa programmet. Det hade varit en ökad oro över effekten av Omicron-varianten på den globala oljeefterfrågan.

Lättad rädsla för coronaviruset och den troliga fortsättningen av OPEC+ produktionsprogram kommer att öka efterfrågeförtroendet. Enligt Bank of America kommer råoljepriset sannolikt att överstiga 120 dollar per fat i slutet av juni 2022.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money