Råoljeprisförutsägelse med OPEC+-mötet i fokus

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jan 5, 2022
  • Råoljepriset svävar under 80 dollar per fat.
  • Investerare väntar på ytterligare signaler från OPEC+-mötet som är planerat till tisdag.
  • Alliansen förväntas fortsätta öka produktionen med 400 000 bpd i februari.

Råoljepriset svävar under den psykologiskt avgörande nivån på $80 per fat, vilket har varit fallet sedan slutet av förra veckan. Investerare är angelägna om OPEC+-mötet som är planerat till tisdag.

OPEC+ möte

Organisationen för oljeexporterande länder (OPEC) och dess allierade, som gemensamt kallas OPEC+, är planerade till ett möte på tisdag. Den gemensamma ministerövervakningskommittén kommer att inleda sitt möte kl. 12.00 GMT medan ministermötet är satt till 13.00 GMT via en videokonferens.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Investerare förväntar sig att alliansen fortsätter sin blygsamma produktionsökning på 400 000 bpd i februari. OPEC+ har gradvis återställt förnödenheterna som stängdes av vid toppen av coronavirus-pandemin. Under ett preliminärt möte på måndagen sänkte organisationens analytiker sina uppskattningar för det förväntade överskottet under Q1’22. De förutspår en minskning av utbudstillväxten från sina konkurrenter.

Hittills har OPEC+ återställt ungefär två tredjedelar av den produktion som den stoppade 2020. Man är angelägen om att förnya produktionen i en takt som kommer att upprätthålla en sund balans mellan efterfrågan och utbud. Baserat på den senaste tidens rörelser i råoljepriset har de lyckats undvika en nosedive liknande den som observerades 2020.

Förutsägelse av råoljepriset

Råoljepriset handlas inom ett ganska snävt intervall då investerare väntar på ytterligare signaler från OPEC+-mötet. I skrivande stund var Brent-terminerna upp med 0,44% till 79,24. Noterbart har det svävat under den psykologiskt avgörande nivån på 80 sedan slutet av förra veckan.

På ett fyratimmarsdiagram handlas det något över de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Det handlas också över den långsiktiga 200-dagars EMA.

På omedelbar sikt kommer råoljepriset sannolikt att ligga kvar i intervallet mellan 25-dagars EMA på 78,59 och den avgörande motståndszonen på 80. Som en reaktion på OPEC:s policybeslut kan det bryta det tidigare nämnda motståndet till 82,02. Över den nivån kommer 83 att vara ett hållbart mål för tjurarna. Å andra sidan kan en rörelse under den nuvarande stödzonen få björnarna att pressa råoljepriset till 200-dagars EMA till 76,96.

crude oil price
crude oil price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money