Guldprisförutsägelse före amerikanska inflationsdata

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jan 10, 2022
  • Guldpriset förblir under 1 800$ även efter återhämtning på fredagen.
  • Under den nya veckan kommer fokus att ligga på amerikanska KPI-data.
  • Inflationen i USA förväntas ha stigit i den snabbaste takten på fyra decennier.

Guld pris kantade högre på fredagen efter de lägre än väntat utanför jordbrukssektorn lönenummer. Under den nya veckan kommer temat att fortsätta när investerare inväntar amerikanska KPI-data på onsdag.

USA:s inflation

Guldpriset studsade av fredagens låga efter att de mycket efterlängtade lönelistan för icke-jordbruk missade experternas uppskattningar. Den faktiska avläsningen på 199 000 var betydligt under de prognostiserade 400 000 och novembers 249 000. Därefter sjönk dollarindex till sin lägsta nivå sedan i måndags på $95,70.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under den nya veckan kommer fokus att ligga på de amerikanska KPI-siffrorna som är planerade att släppas på onsdag. Analytiker förutspår att den amerikanska inflationen har stigit i den snabbaste takten på fyra decennier. Konsumentpriserna förväntas ha stigit med 7,0% på årsbasis och 0,4% från november.

Den förväntade ökningen av amerikansk inflation kommer att underbygga den pågående oron över att ekonomin överhettas och Feds beslut att strama åt sin penningpolitik. Investerare kommer att leta efter ledtrådar om genomförbarheten av en räntehöjning i mars.

Samtidigt visade fredagens data på minskande arbetslöshet och löneökningar. Miljön formad av en stram arbetsmarknad och ett ökat inflationstryck kommer sannolikt att fortsätta att tynga guldpriset samtidigt som den stärker den amerikanska dollarn.

Guldprisprognos

Guldpriset återhämtade sig från fredagens låga som en reaktion på de lägre än väntade amerikanska lönesiffrorna utanför jordbruket. Den ädla metallen är tillbaka till den räckviddsbundna handeln den visade tidigare under dagen. Den är dock fortfarande under den psykologiskt avgörande nivån på 1 800 som den sjönk under på torsdagen som en reaktion på FOMC:s mötesprotokoll.

Efter att ha studsat sin lägsta intradag på 1 782,98 slutade guldpriset veckan på 1 796,63. På ett fyratimmarsdiagram handlas det under de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Det är också under det långsiktiga 200-dagars EMA.

Under de efterföljande sessionerna förväntar jag mig att ädelmetallen kommer att notera dämpade uppgångar mitt i de pågående satsningarna på snabbare än väntat räntehöjningar. Ur detta perspektiv kan det hitta ett visst motstånd runt den avgörande zonen på 1 800. I synnerhet är nivån längs 200-dagars EMA på 1 801,26 en att hålla utkik efter.

På den nedre sidan kommer en rörelse under den nuvarande stödnivån på 1 785,28 sannolikt att pressa den till 1 777,25. En ytterligare nedgång kan få tjurarna att försvara stödet på 1 770,18.

På baksidan kan tjurarna samla tillräckligt med fart för att bryta den tidigare nämnda motståndsnivån. Om det händer kan guldpriset stiga till 1 810,35 innan det drar sig tillbaka.

gold price
gold price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money