Ska du köpa dollarindexet före amerikanska inflationsdata?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jan 12, 2022
  • Det amerikanska dollarindexet rörde sig under en viktig stödnivå över natten.
  • Indexet sjönk även efter ett hökiskt uttalande av Jay Powell.
  • Fokus skiftar till kommande amerikanska konsumentinflationsdata.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) passerade en viktig stödnivå efter det senaste vittnesmålet från Jerome Powell, Federal Reserves ordförande. Det handlas till $95,55, vilket är cirka 1,50% under den högsta nivån förra året.

Jerome Powells vittnesbörd

Det amerikanska dollarindexet sjönk något efter att Jerome Powell vittnade i Washington under sina konfirmationsutfrågningar. Fed-ordföranden upprepade att banken var fast besluten att fortsätta med åtstramningsprocessen i ett försök att hantera de stigande konsumentinflationsdata.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Han antydde att banken kommer att avsluta sin politik för kvantitativa lättnader under första kvartalet. Den åtgärden kommer sedan att följas av en policy för att höja räntorna. Analytiker räknar med att banken kommer att ha cirka 3 höjningar i år. Men i sitt uttalande antydde han att banken skulle kunna göra fler höjningar i sin kamp mot inflationen.

Uttalandet kom en dag före de senaste amerikanska konsumentinflationsdata. Ekonomer tillfrågade av Reuters förväntar sig att uppgifterna ska visa att det överordnade konsumentprisindexet (KPI) steg till en topp på flera decennier på 7,0%. Kärn-KPI, som exkluderar de volatila livsmedels- och energipriserna, förväntas ha stigit med 5,4% i december.

Inflationen har ökat kraftigt de senaste månaderna på grund av den lätta pengapolitiken som implementerats av Fed. Till exempel, för att stödja ekonomin, har banken tryckt biljoner dollar genom sina öppna kvantitativa lättnader program.

En annan anledning till att konsumentinflationen har ökat är att det har varit en pågående kris i leveranskedjan runt om i världen. Viktigast av allt är att energipriserna också har ökat kraftigt.

Därför kommer US-dollarindex sannolikt att falla om de amerikanska inflationssiffrorna är högre än väntat. För det första har dessa siffror redan prisats in. Analytiker kommer också att satsa på att inflationen har börjat toppa.

US dollar index prognos

dollar index

Det dagliga diagrammet visar att DXY-index har varit i en baisseartad trend de senaste veckorna. Över natten lyckades indexet passera nyckelstödsnivån på $95,66, där det kämpade för att gå under flera gånger tidigare. Det har också rört sig under 25-dagars och 50-dagars glidande medelvärden.

Därför finns det en sannolikhet att DXY-index kommer att fortsätta falla på kort sikt. Om detta händer kommer nästa nyckelnivå att se på $95.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money