Goldman Sachs´ Currie – det här är början på en råvaru-supercykel

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on jan 13, 2022
  • Goldman Sachs hävdar att detta är början på en supercykel för råvaror.
  • De grundläggande och finansiella inställningarna stöder en hausseartad marknad för tillgångsklassen.
  • Koppar kommer sannolikt att vara en av de viktigaste förmånstagarna av den förväntade supercykeln.

Råvaror kommer att fortsätta i den omfattande uppåtgående trend som observerades 2021. Enligt Goldman Sachs är det början på en supercykel för tillgångsklassen.

Råvara supercykel

Under 2021 noterade olika råvaror betydande vinster mitt i den pågående ekonomiska återhämtningen från coronavirus-pandemin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I synnerhet steg kopparpriset med 27,18%; nådde rekordnivån i maj på $4,89 per pund. Samma år ökade Coffee C-terminskontraktet, världens riktmärke för Arabica-kaffe, till en topp på tio år i början av december. Andra råvaror som råolja noterade också betydande uppgångar under denna period.

Intressant nog är Goldman Sachs globala chef för råvaruforskning, Jeff Currie, av åsikten att detta bara är början på råvarans supercykel. Under en intervju på CNBC Television i måndags, sa analytikern, ”Den grundläggande strukturen på dessa marknader är otroligt stark just nu … dislokationerna över olja, koppar och resten av råvarukomplexet är på rekordnivåer.”

Investmentbanken nämnde först om sannolikheten för en råvaru-supercykel i oktober 2020. Curries noterar att sedan dess har miljön varit mer hausse än de ursprungligen förväntade sig. Å ena sidan är utbudets elasticitet ganska låg. Samtidigt visar efterfrågan på olika råvaror inklusive råolja och koppar inga tecken på att avta inom överskådlig framtid. Denna dynamik är inställd för att bibehålla råvarornas hausseartade utsikter.

Noterbart är att råolja är en av de råvaror som har utökat sin rally in i det nya året. Sedan början av december har riktmärket för global olja – Brent-terminer – stigit med cirka 27,60%. Som analytikern konstaterat har den för närvarande ett underskott på 2 miljoner bpd; vilket motsvarar 2% av marknaden saknas. Dessutom ligger lagren 5% under femårsgenomsnittet.

Utöver de fundamentala faktorerna som gynnar råvarumarknaderna har den finansiella strukturen också skapat en gynnsam miljö för den förväntade uppgången. Till att börja med är investerarnas deltagande i utrymmet relativt lågt.

Dessutom, i samband med finansmarknaderna, hävdar Goldman Sachs att sektorn är det bästa ”stället att gömma sig” efter Feds hökaktiga pivot. I själva verket har Currie indikerat att det inte bara är idealiskt utifrån ”en ren avkastningsbas utan också från en hedgy basis”.

Currie har noterat att kopparpriset sannolikt kommer att vara den största mottagaren av supercykeln. Detta grundar sig på argumentet att många länder över hela världen arbetar med att implementera en politik för utsläpp av koldioxid. Därefter förväntas den stadiga efterfrågan på den röda metallen hålla sina priser i en uppåtgående trend.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money