USD/TRY-prognos efter starka turkiska detaljhandelsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jan 13, 2022
  • Valutaparet USD/TRY lutade högre på torsdagen efter de senaste turkiska detaljhandelsdata.
  • Omsättningen ökade med 16,3% på årsbasis.
  • Den turkiska liran kommer sannolikt att behålla sin styrka på kort sikt.

Priset USD/TRY steg måttligt efter de senaste turkiska detaljhandelssiffrorna. Paret steg till en högsta 13,60, vilket är något över onsdagens lägsta 13,00.

Turkiet detaljförsäljningsdata

Den turkiska detaljhandeln hade en stark tillväxt i november även när den turkiska liran fortsatte sin nedåtgående trend. Enligt landets statistikbyrå steg detaljhandeln från 1,1% i oktober till 1,3% i november. Denna ökning ledde till en vinst på 16,3% på årsbasis, vilket var en bättre prestation än de tidigare 15,5%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även andra delar av den turkiska ekonomin gick bra. Industriproduktionen steg från 8,7% i oktober till cirka 11,4% i november.

Dessa siffror visar att landets ekonomi gick bra även när inflationen hoppade till en flerårig hög. Data publicerade denna månad avslöjade att det överordnade konsumentprisindexet (KPI) steg till över 30% i december. Ändå tror analytiker att landets inflation är betydligt högre än där de officiella siffrorna ligger.

De turkiska detaljhandelssiffrorna kom vid en tidpunkt då många människor i Turkiet är oroliga över landets deprecierande valuta. Liran har kraschat nära sitt rekordlågsta nyligen efter en serie räntesänkningar av Republiken Turkiets centralbank (CBRT). Den totala räntan ligger för närvarande på 14%, vilket är lägre än förra årets högsta på 20%.

CBRT har hävdat att låga räntor behövs för att öka den ekonomiska tillväxten. Experter har å andra sidan hävdat att låga räntor kommer att stimulera inflationen. I ett försök att lugna marknaden tillkännagav regeringen en plan där den kommer att kompensera innehavare av den turkiska liran för de förluster de går igenom.

Valutaparet USD/TRY reagerar också på den totala dollarns svaghet efter de senaste amerikanska konsumentinflationsdata. Siffrorna visade att landets totala inflation hoppade till den högsta nivån på över 40 år.

USD/TRY teknisk analys

usd/try

Timdiagrammet visar att USD/TRY-paret hittade ett starkt motstånd på 1,1390-nivån. Det kämpade för att gå under denna nivå flera gånger denna månad. Paret svävar nära det glidande medelvärdet för 25 perioder medan det genomsnittliga sanna intervallet (ATR) har sjunkit.

Därför, efter de starka turkiska detaljhandelssiffrorna, finns det en sannolikhet att den turkiska liran kommer att behålla sin styrka på kort sikt.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money