Nansen Research: Om Optimism och Ethereums framtid

By: Daniela Kirova
Daniela Kirova
Daniela föddes i Bulgarien, växte upp i Chicago och flyttade sedan till Michigan för att gå på University of… Läs mer.
on jan 18, 2022
  • Det ultimata målet är att gå från monolitiska till modulära blockkedjor.
  • Optimism är den första L2 som bygger en Optimistic Rollup som är kompatibel med EVM
  • Optimism är låg kostnad och hög hastighet, garanterar hög datasäkerhet

Optimism kommer att spela en nyckelroll i Ethereums skalbarhet (ETH/USD) i framtiden. Utvecklare har satt höga krav genom att sträva efter EVM-ekvivalens. Trots vissa förseningar har de fortsatt att leverera. De utvecklar inte bara mjukvara, utan stöder också aktivt och växer projekt med stor effekt i Ethereums ekosystem genom att tillhandahålla finansiering, skrev Nansen Research i en rapport.

Ethereum skalas redan utan 2.0

Du måste ha bott under en sten om du inte har hört talas om Ethereum 2.0. Vad du kanske inte vet är att Ethereum skalas med eller utan och att växla från en Proof-of-Work (PoW) till Proof-of-Stake (PoS) konsensusmodell är bara början.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det slutliga målet är att gå från monolitiska till modulära blockkedjor, vilket skapar ett helt nytt ramverk för blockkedjeskalbarhet i processen. En monolitisk blockkedja är en blockkedja som beräknar och bearbetar allt på en enda kedja. Majoriteten av Layer 1 blockchains är monolitiska.

Å andra sidan delar modulära blockkedjor upp kedjor i datatillgänglighet, exekvering och säkerhetslager. I fallet med Ethereum blir L1 säkerhets- och datatillgänglighetslagret medan Layer 2s på toppen tjänar syftet med exekvering.

Målet med L2s är att kunna göra allt som en monolitisk L1 kan göra, men bättre, och att vara fullt kompatibel med andra L2:or. Optimism är ett exempel på en Ethereum L2 som syftar till att göra just det.

Vad är optimism?

Optimism är den första L2 som bygger en Optimistic Rollup som är kompatibel med Ethereum Virtual Machine (EVM). Optimism kan behandla transaktioner i stor skala och ärver Ethereums säkerhet samtidigt. Samlad namn har fått sitt namn från transaktionsbearbetningens natur.

Det antas som standard att transaktioner är korrekta och ingen beräkning utförs. Deras legitimitet säkerställs av en bedrägeribeständig mekanism. Verifierare kan ifrågasätta giltigheten av transaktionsförslag som sekvenserare skickar in. Sedan utför sammanställningen verifiering genom att göra transaktionsberäkning på Ethereum.

Verifierare får en belöning om de bevisar att ett förslag är bedrägligt. Sekvenseraren blir straffad. Belöningen tas från en pool av bundna ERC-20-tokens som sequencers måste binda. Den nödvändiga symbolen är eter i fallet med Optimism. På så sätt uppmuntras verifierare att fånga dåliga skådespelare, medan sequencers uppmuntras att endast lämna korrekta transaktionsförslag.

Fördelarna med optimism

L2-blockkedjan har fyra huvudsakliga fördelar: låg kostnad, hög hastighet, hög datasäkerhet och full EVM-kompatibilitet. Transaktioner på Optimism kostar en bråkdel av de på Ethereum. För tillfället är den grundläggande överföringsavgiften på Optimism $1,66 mot $8,77 på Ethereum. Det uppskattas att Optimism har sparat mer än 335 miljoner dollar i gasavgifter från transaktioner.

Optimism är möjligen den bästa EVM-kompatibla kedjan som finns. Den fokuserar på att bli EVM-ekvivalent. Den får sin säkerhet från Ethereums huvudnät till skillnad från sidokedjor som har sin egen säkerhet eftersom de fungerar oberoende, som Ronin.

Transaktionsdata lagras på Ethereum Mainnet även om bearbetningen sker på Optimism. Detta gör att den senare kan förbli skalbar samtidigt som den ärver Ethereums säkerhet.

Nackdelar med optimism

Optimism är inte utan sina baksidor. Dessa inkluderar potentiella incitamentsfel mellan nätverksdeltagare och de underliggande L1-censureringstransaktionerna och långsamma, dyra uttag.

Som nämnts har verifierare på nätverket ett incitament att utmana bedrägliga förslag och sequencers har en att lämna in korrekta förslag. Verifikatorer avskräcks från noddrift eftersom de får en mindre eller ingen belöning alls i frånvaro av bedrägliga förslag.

Optimism vs. Skiljedomare

Optimism och Arbitrum är båda optimistiska sammanslagningar, men det finns en viktig skillnad mellan dem: den bedrägerisäkra logiken. Optimism använder icke-interaktiva bedrägeribevis, som utför hela transaktionen igen och utför den beräkning som krävs på L1 för att identifiera sanningen.

Arbitrum använder interaktiva bedrägeribevis, som endast utför den specifika åtgärd som är ifrågasatt på L1.

Bedrägerisäkra modeller

Icke-interaktiva bedrägeribevis är mycket enklare att designa. Dessutom eliminerar de behovet av samordning mellan de inblandade parterna. Detta gör bedrägeribevis omedelbart. Interaktiva bedrägeribevis tar längre tid att lösa eftersom alla inblandade parter måste arbeta tillsammans för att ta itu med utmaningen.

Å andra sidan kostar det mycket mer att utföra hela transaktionen på L1 än att utföra en enda åtgärd eller ett steg. För närvarande arbetar Optimism på att gå över till en interaktiv bedrägeribeständig modell som är likvärdig med EVM, i överensstämmelse med deras övergripande vision.

Optimism hade 45 200 unika aktiva adresser den senaste månaden medan Arbitrum hade något fler: 66 800. Båda blockkedjorna behandlar cirka 2-3% av det totala antalet transaktioner på Ethereum. Respektive siffror är 21 000 och 34 000.

Utplaceringar på optimism

Uniswap (UNI/USD) och andra stora Ethereum-baserade dApps har distribuerats på Optimism och är fullt funktionsdugliga. Med DeFi-projekt som Rubicon Finance har Optimism ett växande inhemskt ekosystem. Den har en fullt fungerande NFT-marknad, Quixotic. Bland de bästa NFT-samlingarna om Optimism är OptiPunk (CryptoPunks-derivat), Optimistic Bunnies och OldEnglish.

Optimism i framtiden

Det finns varken en infödd token för Optimism eller planer på att släppa en inom en snar framtid. Ändå är detta något att se upp med framåt. Centraliserade utbyten kan introducera direkta påramper till Optimism som Binance och Huobi har gjort för Arbitrum.

Detta kommer att tillåta användare att kringgå överbryggningsprocessen och deponera tillgångar direkt till Optimism, vilket minskar kostnaden förknippad med överbryggning. Smarta pengar har ännu inte utforskat Optimism. Med 8,6 % är Smart NFT Minter den största överlappningen med Ethereum. Detta indikerar stor potential och utrymme för Optimism-ekosystemet att inte bara överleva, utan även växa och frodas.

Ta itu med interoperabilitet

Nuvarande L2-lösningar finns i silos och är inte interoperabla med varandra. Interoperabilitet måste åtgärdas om man vill att Ethereum ska bli verkligt skalbart. Det är förmodligen något som blockkedjan kommer att arbeta mot efter att ha rullat ut viktiga uppgraderingar och förbättrat decentraliseringen av blockkedjan.

Slutgiltiga tankar

När Ethereum 2.0 lanseras kommer Optimisms kapacitet att förbättras avsevärt. Att ha en snabbare och effektivare Ethereum L1 blockchain kommer att göra allt byggt ovanpå Ethereum och förlita sig på det också mer effektivt. I sig självt skulle Ethereum 2.0 förmodligen inte kunna möta de konsekvent ökande kraven på blockutrymme. L2 blockchains skulle vara nödvändiga för att uppfylla det behovet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money