DAX-indexanalys: Ska du köpa det tyska indexet nu?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on jan 20, 2022
  • DAX-index har varit under press de senaste veckorna.
  • Den svävar något under sin all-time high.
  • Vi förklarar om det nu är ett bra tillfälle att köpa indexet.

DAX-indexet svävar nära sin rekordnivå även om oron för penningpolitiken kvarstår. Indexet, som följer de största börsnoterade företagen i Tyskland, handlas till 15 787 euro, vilket är några punkter under sin rekordnivå på 16 300 euro. Den har hoppat med över 85% från sin lägsta nivå 2020.

Tysklands obligationsförsäljning

DAX-indexet består av de 40 största företagen i Tyskland. Några av de framstående företagen i indexet är Daimler, BMW, Volkswagen, Deutsche Bank och SAP.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Indexet har hållit sig relativt stabilt även när en försäljning på obligationsmarknaden pågår i Tyskland. På onsdagen lyckades avkastningen på de 10-åriga statsobligationerna passera 0% för första gången på flera år. Stigande obligationsräntor inträffar vanligtvis när det sker en obligationsförsäljning eftersom de två vanligtvis är omvänt korrelerade.

Även om avkastningen på den 10-åriga bunten har backat, är trenden fortfarande hausse. Detta är en signal om att investerare tror att Europeiska centralbanken (ECB) kommer att börja höja räntorna. De flesta analytiker räknar med att banken kommer att höja räntorna i september i år. Tidigare hade man räknat med att banken ska börja sin vandringscykel i oktober.

Denna uppfattning antyds av de senaste ekonomiska uppgifterna från Europa. Till exempel på torsdagen visade uppgifter från Eurostat att blockets inflation steg till 5% i december. Det var den högsta nivån på flera år.

I teorin tenderar DAX-indexet att underprestera under en period med högre räntor från Federal Reserve och ECB. Det beror på att de flesta ingående företag är i den icke-finansiella sektorn.

Ändå finns det två huvudkatalysatorer för DAX 40-indexet. För det första, vid en tidpunkt då kurserna stiger, kommer investerare att tycka att värdet som indexet ger är betydande. För det andra är indexet relativt billigare än sina amerikanska motsvarigheter. Till exempel, medan S&P 500 har en PE-kvot på mer än 25, har den en multipel på 15. Det viktigaste är att analytiker förväntar sig att många företag i indexet kommer att återgå till tillväxt i år.

DAX-indexprognos

DAX index

Det dagliga diagrammet visar att DAX har rört sig något under sin rekordnivå på 16 300€. Indexet har format vad som ser ut som ett dubbeltoppsmönster och ligger längs det 25-dagars glidande medelvärdet. MACD har också bildat en liten baisseartad crossover.

Därför, även om de övergripande utsikterna för indexet är hausse, visar detta diagram att det kommer att dra sig tillbaka först och sedan återuppta den hausseartade trenden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money