Kakaoprisförutsägelse efter hausseartade malningsdata

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… Läs mer.
on jan 20, 2022
  • Kakaopriset har studsat tillbaka efter att ha dragit sig tillbaka från sin tremånaders högsta.
  • Kakaomalningsdata från Europa och Asien signalerar en stigande efterfrågan.
  • Den ekonomiska återhämtningen från coronavirus-pandemin kommer att öka efterfrågan på choklad.

Kakaopriset är tillbaka på rallyt efter att ha dragit sig tillbaka från tre månaders högsta tidigare i veckan. Bullish kakaomalningsdata är rallyts viktigaste drivkraft.

Kakaoslipning

Kakaopriset har utökat sina tidigare uppgångar som en reaktion på hausseartade kakaomalningsdata. På onsdagen indikerade den tyska konfektyrbranschens sammanslutning – BDSI – att kakaomalen ökade med 8,8% till 101 149 ton under Q4’21. I en bredare skala ökade den med 8,1% under loppet av 2021 till 393 311 ton.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Data som släpptes på onsdagen från den bredare europeiska kontinenten indikerade att malningarna under 2021:s sista kvartal ökade med 6,3% på årsbasis till 365 826 ton. Lindt & Spruengli, ett schweiziskt chokladföretag förutspår att chokladförsäljningen kommer att öka med mellan 5 och 7% under innevarande år. Utmaningar i försörjningskedjan var en viktig baisseartad faktor under det senaste året.

Asien noterade också en ökning med 6,3% av bearbetningen av bönor under Q4’21 YoY. Investerare väntar nu på Nordamerikas kakaomålning på torsdag. Analytiker räknar med en uppgång på 4,6%. Slipningsdata är vanligtvis ett mått på efterfrågan. År 2020 minskade mängden kakaobönor som förädlades till konfektyr när coronavirus-pandemin och efterföljande nedstängningar skadade efterfrågan. När ekonomierna fortsätter att återhämta sig förväntas den mjuka råvaran dra nytta av en ökad efterfrågan.

Kakaoprisförutsägelse

Kakaopriset har stigit i två veckor nu. Sedan den nådde sin lägsta månadslägsta på 2 408 per ton tidigare under månaden har den stigit med nära 10%. I slutet av förra veckan steg New Yorks kakaoterminer till sin högsta nivå sedan oktober 2021. Även om den sedan dess har dragit sig tillbaka från tre månaders högsta, har den hållit sig stabilt över den avgörande zonen för motståndssväng-stöd på 2 600.

Kakaopriset handlades till 2 657 vid 1717 GMT på onsdagen. På ett fyratimmarsdiagram handlas det över 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden. De tekniska indikatorerna signalerar ytterligare vinster på kort sikt. Jag förväntar mig faktiskt att de hausseartade utsikterna kommer att hålla i de efterföljande sessionerna.

2 600, vilket är längs 25-dagars EMA, kommer sannolikt att förbli en stadig stödzon. På uppsidan kommer den mjuka råvaran förmodligen att fortsätta hitta motstånd på månadens högsta på 2 683 på kort sikt. Ytterligare hausseartad fart kan pressa priset till oktobers högsta på 2 709. Denna avhandling kommer dock att ogiltigförklaras av en nedgång över stödnivån på 2 600.

cocoa price
cocoa price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money