USD/ZAR-prognos efter den starka inflationsdatan från Sydafrika

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… Läs mer.
on jan 20, 2022
  • USD/ZAR-paret sjönk kraftigt på onsdagen.
  • Nedgången skedde efter de senaste inflationsdata för Sydafrika.
  • Paret har bildat ett baisseartat flaggmönster på fyratimmarsdiagrammet.

USD/ZAR-priset sjönk kraftigt när investerarna reagerade på den kraftiga uppgången i Sydafrikas konsumentprisindex (KPI). Paret backade till den lägsta 15,40, vilket är lägre än tisdagens högsta 15,60.

Sydafrika inflation

Sydafrikaner betalar mer för basprodukter eftersom de totala energikostnaderna ökar. Enligt den sydafrikanska statistikbyrån steg den totala inflationen från 0,5% i november till 0,6% i december. Denna ökning var bättre än medianuppskattningen på 0,4%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

På årsbasis steg landets inflation från 5,5% till 5,9%. Det var också den snabbaste takt som konsumentpriserna har hoppat på sedan 2017. Vid toppen av Covid-19-pandemin sjönk landets inflation till cirka 2%.

Denna ökning berodde främst på en kraftig ökning av livsmedels- och energipriserna. Exklusive de två steg landets inflation från 0,1% till 0,3% på MoM-basis. Den steg sedan marginellt från 3,3% till 3,4%.

USD/ZAR-paret backade eftersom dessa siffror pekar på en mer hökaktig South African Reserve Bank (SARB). Banken höjde räntorna tre gånger under 2021 och analytiker förväntar sig att den kommer att leverera flera fler i år i ett försök att dämpa inflationen.

En stor risk för den sydafrikanska randen är Federal Reserve. Banken förväntas också leverera minst tre räntehöjningar i år. Som jag skrev någon annanstans har en hökaktig Fed negativa konsekvenser för tillväxtmarknadsekonomier som kommer att betala högre räntor på sin dollarskuld.

USD/ZAR-paret har faktiskt stigit något nyligen på grund av den pågående uppgången i amerikanska obligationsräntor. 10-åren steg till den högsta nivån på två år.

USD / ZAR prognos

USD/ZAR

Tretimmarsdiagrammet visar att USD/ZAR-paret steg på tisdagen när obligationsräntorna steg. Paret backade sedan kraftigt efter de senaste sydafrikanska inflationsdata. Det har bildat ett baisseartat flaggmönster och rört sig under 25-dagars och 50-dagars glidande medelvärden. I teknisk analys är ett baisseartat flaggmönster vanligtvis en baisseartad signal.

Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnarna siktar på nästa viktiga stödnivå klockan 15.00. Denna vy kommer att ogiltigförklaras om paret stiger över 16.00.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money