Råoljeprisförutsägelse: uppåtgående trend att dröja kvar trots vinsttagningen

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… Läs mer.
on jan 21, 2022
  • Råoljepriset är i minus för tredje sessionen i rad.
  • Marknaden är i vinsttagningsläge efter den över sju år långa hit tidigare i veckan.
  • En ökning av amerikanska lager tyngde råvaran ytterligare.

Råoljepriset har utökat sina tidigare förluster eftersom marknaden förblir i vinsttagningsläge för tredje sessionen i rad. Investerare tar vinster efter att råvaran nådde den högsta nivån sedan oktober 2014 tidigare i veckan. WTI-terminer, riktmärket för amerikansk olja, låg på 84,13 dollar som i skrivande stund. Samtidigt ligger Brent-terminerna – riktmärket för global olja – på 86,83 dollar efter att ha dragit sig tillbaka från veckans högsta på 89,47 dollar.

Den överraskande ökningen av de amerikanska oljelagren har ytterligare dämpat råvarans uppåtgående potential. Data släpptes av Energy Information Administration (EIA) visade att bensinlagren för veckan som avslutades den 14:e januari ökade med 5,9 miljoner fat. Siffran var den högsta sedan februari förra året. Samtidigt registrerade råoljelagren ett byggt på 515 000 fat. USA är den ledande konsumenten av råolja i världen. Som sådan tenderar en ökning av lagren att påverka efterfrågeutsikterna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även med den senaste tillbakagången utstrålar marknaden fortfarande ett starkt haussesentiment. Geopolitiska spänningar i Mellanöstern och mellan Ryssland och Ukriane ger stöd åt priserna. Oro över trånga tillgångar är också fortfarande en viktig drivkraft för den pågående uppåtgående trenden.

Analytiker som JP Morgan och Morgan Stanley har antytt att råoljepriset kommer att nå 90 dollar per fat under de kommande månaderna. På kort sikt kan nivån vara undvikande då IEA antyder ett troligt överskott. I sin månadsrapport tidigare i veckan indikerade byrån att utbudet sannolikt kommer att överstiga efterfrågan under innevarande år. Den höjde dock sin prognos för efterfrågetillväxt 2022 med 200 000 bpd.

Förutsägelse av råoljepriset

Råoljepriset har varit på en uppåtgående trend sedan början av december då det återhämtade sig från det lägsta i tre och en halv månad på 62,53. Sedan dess har den stigit med 34,56%. Tidigare i veckan nådde WTI-terminer sin högsta nivå sedan oktober 2014 på 87,91. Den har sedan dess gått tillbaka till 84,13 klockan 11:16 GMT.

På ett dagligt diagram handlas det fortfarande över de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Även om det kan vara föremål för ökad volatilitet under de efterföljande sessionerna, förväntar jag mig att råvaran kommer att fortsätta hålla sig stabil över 80.

Efter att ha nått den årlånga högsta tidigare i veckan, verkade 90 vara ett stenkast bort. Även om den fortfarande är på en uppnåelig nivå, kommer den förmodligen att förbli undvikande på kort sikt.

Råoljepriset kommer sannolikt att fortsätta att möta motstånd vid 85 när tjurarna samlar tillräckligt med fart för att testa den senaste tidens högsta på 87,91. En flytt under stödzonen på 80 kommer att ogiltigförklara denna avhandling.

crude oil price
crude oil price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money