Råoljeprisprognoser mitt i ökad rädsla i Östeuropa

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… Läs mer.
on jan 24, 2022
  • Råoljepriset har ökat under fem veckor i rad.
  • Geopolitik och efterfrågeoptimism fortsätter att underblåsa den uppåtgående trenden.
  • Brent-terminer ligger på gränsen till det överköpta territoriet.

Råoljepriset har legat i grönt i fem veckor i följd mitt i en ökad efterfrågeoptimism. Senast råvaran noterade en sådan uppgång var mellan början av september och mitten av oktober.

Tidigt på måndagen låg Brent-terminer – riktmärket för global olja – nära 2014 års högsta 89,55 som registrerades den senaste veckan. Klockan 03:57 GMT var den 88.38. Samtidigt steg WTI-terminerna med 1% till 85,61$.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Dr Anthony Fauci, presidentens Bidens viktigaste medicinska rådgivare, kommer COVID-19 sannolikt att sjunka till hanterbara nivåer under de kommande månaderna. Men under sin intervju på ABC:s This Week var han angelägen om att vara översäker på den aktuella situationen. En nedgång av infektioner till kontrollerbara nivåer kommer att innebära att människor kommer att resa mer och återvända till sina kontor; en aspekt som skulle öka oljeförbrukningen.

Samtidigt har oron över trånga tillgångar fortsatt att driva på en uppåtgående trend i råoljepriset. De pågående spänningarna i Östeuropa har resulterat i att det amerikanska utrikesdepartementet har beordrat diplomatfamiljer att lämna sin ambassad i Kiev, Ukraina. Amerikanska medborgare och icke-räddningsanställda har också uppmanats att lämna landet mitt i ökad rädsla för att Ryssland ska attackera landet.

Prognos för råoljepriset

Sedan början av december, då råoljepriset sjönk till 65,80, den lägsta nivån sedan slutet av augusti, har Brent-terminerna ökat med 34,68%. På ett dagligt diagram är det fortfarande över 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden. Dessutom är det på gränsen till det överköpta territoriet med ett RSI på 70,95.

På kort sikt förväntar jag mig att råoljepriset kommer att fortsätta uppleva motstånd vid det senaste högsta värdet på 89,55. Men eftersom de hausseartade utsikterna fortfarande håller, förväntar jag mig att den fortsätter att handlas över den psykologiskt avgörande nivån på 80.

En ytterligare nedgång från sin nuvarande nivå kan placera stödnivån längs 25-dagars EMA till 82,98. Därefter kan ytterligare hausseartat momentum ge tjurarna en möjlighet att pressa priset till det övre målet på 90. Denna tes kommer att ogiltigförklaras av en rörelse under 80.

crude oil price
crude oil price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money