Guldprisprognos inför januaris Fed-möte

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… Läs mer.
on jan 25, 2022
  • Guldpriset har hållit sig stabilt över stödzonen på $1 800 i ungefär två veckor.
  • Fokus ligger på det två dagar långa Fed-mötet som ska börja på tisdag.
  • Analytiker förväntar sig minst fyra räntehöjningar under året.

Guldpriset handlas inom en horisontell kanal för femte sessionen i rad vid nuvarande 1 843,44. Fokus ligger på det två dagar långa Fed-mötet som ska börja på tisdag.

Fed möte

Guldpriset har sjunkit jämfört med tidigare uppgångar i början av tisdaghandeln som en reaktion på uppgången i amerikanska obligationsräntor. På måndagen sjönk riktmärket för 10-åriga statsobligationer till 1,70 innan det studsade tillbaka till nuvarande 1,77%. Högre avkastning ökar alternativkostnaden för att hålla den icke-avkastande ädelmetallen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt har den funnit stöd i nedgången i värdet på den amerikanska dollarn inför två dagars Fed-möte. Dollarindexet drog sig tillbaka från två veckors högsta på $96,13 på måndagen till $95,86.

Fed-mötet i januari är planerat att starta på tisdag med räntebeslutet väntat på onsdag. Investerare kommer att leta efter ledtrådar om antalet förväntade räntehöjningar under innevarande år och när de kommer att börja.

Enligt Goldman Sachs är utgångsprognosen för fyra vandringar. Investeringsbanken förväntar sig att Fed kommer att höja räntorna i mars, juni, september och december. Men med det ökade inflationstrycket ser den en sannolikhet för fler höjningar under året.

Senast den amerikanska centralbanken höjde räntorna var i december 2018. Om Fed skulle höja räntorna före mars, skulle guldpriset sannolikt handlas under 1 800 dollar innan inflationsoro driver det uppåt igen. Dock,

Guldprisprognos

Ädelmetallen har handlats inom en horisontell kanal sedan mitten av förra veckan. Kanalens nedre och övre gränser är på 1 828,40 respektive 1 848,18. Noterbart har det hållit sig stadigt över den psykologiskt avgörande zonen på 1 800 i två veckor nu.

Fyra-timmarsdiagrammet framhäver en hausseartad utsikt när guldpriset handlas över de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Det kommer sannolikt att fortsätta att möta motstånd vid intervallets övre gräns eftersom investerare undviker att lägga stora satsningar inför Feds räntebeslut som är planerat till onsdag.

Mitt i det ökade inflationstrycket förväntar jag mig att guldpriset förblir över stödzonen på 1 800. Tips om en räntehöjning i mars kan utöva viss press på ädelmetallen; antagligen pressar den lägre till intervallets nedre kant vid 1 828,40.

En ytterligare nedgång kommer att få björnarna att titta på 1 820,20. Å andra sidan kommer tjurarnas nästa mål förbi den nuvarande motståndsnivån att vara mitten av novembers högsta på 1 858,40.

gold price
gold price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money