Palladiumprisprognos: XPD/USD i gott skick för fjärde veckans uppgångar

Av:
Feb 28, 2022
Listen
  • Palladiumpriset är i gott skick för att notera den fjärde veckan i rad med uppgångar.
  • Under de senaste 12 veckorna har den varit grön i 9 veckor.
  • Krisen i Ryssland och Ukraina är fortfarande den viktigaste hausse drivkraften på marknaden.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Palladiumpriset har studsat av förra veckans låga då Ryssland-Ukraina-krisen fortfarande är en viktig hausseartad drivkraft. Investerare är fortfarande angelägna om hur långt den ryske ledaren är villig att gå i sin attack mot Ukraina.

palladium price
palladium price

Ryssland-Ukraina konflikten

Ryssland är en stor producent av palladium och platina; som båda används i bilars katalysatorer. År 2021 producerade landet cirka 40% av den globala palladiumproduktionen, vilket motsvarar cirka 2,6 miljoner uns. Under samma period producerade den 641 000 uns platina; 10% av världens produktion.

Baserat på betydelsen av Rysslands palladiumförsörjning på global skala, har oro över effekterna som Ryssland-Ukraina-krisen kommer att ha på försörjningen ökat priserna. På lördagen blockerade väst vissa ryska banker från att få tillgång till betalningssystemet SWIFT. Därefter är handlare oroliga för att flytten kan störa rysk export inklusive palladium och andra råvaror.

Dessutom har president Putins tillkännagivande signalerat en eskalering av det pågående kriget. Den ryske ledaren har beordrat landets militär att sätta sina kärnvapenstyrkor i särskild beredskap. Detta sker vid en tidpunkt då den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskiy, har indikerat att en delegation från landet kommer att träffa ryska tjänstemän i ett försök att avsluta krisen diplomatiskt.

Palladium pris förutsägelse

Palladiumpriset har börjat veckan på en återhämtning efter att ha fallit från sju månaders högsta i slutet av förra veckan. Baserat på både de grundläggande och tekniska aspekterna är den i bra form för att registrera den fjärde veckan i rad med uppgångar. Sedan sin 21-månaders lägsta nivå på 1 529,23 i mitten av december 2021, har den legat på green i 9 av 12 veckor.

På ett fyratimmarsdiagram handlas det över 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden. Det är också över det långsiktiga 200-dagars EMA. De tekniska indikatorerna signalerar ytterligare vinster under de efterföljande sessionerna. Under den nya veckan förväntar jag mig att palladiumpriset kommer att förbli över 200-dagars EMA eftersom tjurarna fortfarande har kontroll.

Intervallet mellan stödzonen på 2 400, som ligger längs 50-dagars EMA, och motståndsnivån på 2 550 kommer att vara värt att hålla utkik efter under de efterföljande sessionerna. Ett drag över intervallets övre gräns kommer sannolikt att få tjurarna att möta motstånd på 2 625,35 eftersom de samlar tillräckligt med fart för att testa den flermånaders höga träffen den senaste veckan.

palladium price
palladium price

Ad

Investera i råvaror som Guld, Vete, Litium, Olja & mer inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10