Guldprisutsikterna när förhoppningarna om en uppgörelse mellan Ryssland och Ukraina minskar

Av:
Mar 7, 2022
Listen
  • Guldpriset steg över 2 000 USD per ounce tidigare på måndagen för första gången sedan augusti 2020.
  • På lördagen uttalade president Putin att han inte kommer att backa förrän Ukraina uppfyller hans krav.
  • Nedgången i statsräntor har ytterligare höjt priserna.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Guldpriset har gått in i den nya veckan i det gröna och rallyt över den psykologiska nivån på $2 000 per uns. På en intradagsnivå på $2 001,33 steg ädelmetallen till sin högsta nivå sedan augusti 2020 när den nådde rekordhöga $2 076,09.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

I skrivande stund hade den dragit tillbaka till $1 990,13. Den senaste veckan steg den med 4,34%; noterar sin största veckouppgång sedan juli 2020.

gold price
gold price

Efterfrågan på säker tillflyktsort

Copy link to section

Sedan guldpriset studsade av den avgörande stödzonen på 1 800 i slutet av januari, har guldpriset varit i grönt i fyra av de senaste fem veckorna. Den uppåtgående trenden har förstärkts av dess status som en fristad, mitt i den pågående krisen mellan Ryssland och Ukraina.

Vanligtvis har ädelmetallen – liknande andra råvaror – en omvänd korrelation med värdet på den amerikanska dollarn. Båda tillgångarna är dock konventionella tillflyktsorter. Därefter har de pågående geopolitiska spänningarna i Östeuropa ökat efterfrågan på båda enheterna.

I skrivande stund låg dollarindex på 98,85 dollar. Baserat på både de grundläggande och tekniska aspekterna är den i god form för att registrera den femte veckan i rad med uppgångar.

Under den nya veckan kommer kriget mellan Ryssland och Ukraina sannolikt att förbli den viktigaste hausse drivkraften för guldpriset. På söndagen indikerade president Putin att kriget kommer att fortsätta tills Ukraina accepterar de fastställda kraven. Hans uttalanden har undertryckt förhoppningarna om framgångsrika förhandlingar omedelbart. Därefter har det väckt oro över högre inflationstryck när råvarupriserna stiger till fleråriga toppar. Vete, råolja, naturgas, gödningsmedel och basmetaller är några av de produkter som har stigit rejält de senaste veckorna.

Räntehöjningar

Copy link to section

Den registrerade ökningen av guldpriset kommer vid en tidpunkt då Federal Reserve förväntas höja räntorna för första gången sedan december 2008. Den amerikanska centralbanken är planerad att hålla sitt månatliga möte den 15:e – 16:e mars.

Som indikerat av Fed-ordföranden kommer en fjärdedels räntehöjning att vara lämplig. Särskilt en miljö med högre räntor tenderar att tynga guldpriset eftersom det ökar alternativkostnaden för att hålla den icke-avkastande ädelmetallen.

Sedan mitten av förra veckan har amerikanska obligationsräntor varit på nedgång; en aspekt som ytterligare har förstärkt guld och andra ädla metaller. Den 10-åriga referensräntan på statsobligationer sjönk från 1,91% under föregående vecka till två månaders lägsta 1,66% i början av måndagshandeln. Den har sedan dess studsat från dessa låga nivåer till 1,71% vid 08:00 GMT. Dess återhämtning kommer sannolikt att ge en ytterligare tillbakagång från guldets intradagshöga; även när geopolitiken upprätthåller sin uppåtgående trend.

Guld Ädelmetaller Råvaror