Guldprisprognos med Ukraina öppet för diplomatiska samtal med Ryssland

Av:
Mar 10, 2022
Listen
  • Marknaden är i vinsttagningsläge efter att guldpriset nådde sin fleråriga högsta tidigare i veckan.
  • Det är fortfarande på en uppåtgående trend mitt i ökad inflation och geopolitiska spänningar.
  • Investerare inväntar amerikanska KPI-data och uppgifter om arbetslöshetsanspråk.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Guldpriset steg till sin högsta nivå sedan augusti 2020 på 2 070,88 USD på tisdagen. På den nivån var den bara cirka 5 dollar mindre än sin rekordnivå på 2 076,64 dollar, som den nådde vid toppen av coronavirus-pandemin. Intressant nog är rallyt som registrerats under de senaste veckorna jämförbart med det som observerades på höjden av covid-19-krisen. I båda fallen grundades uppgången i guldpriset på dess status som en fristad och värdeförråd.

gold price
  • Save
gold price

Rally underlättar

Copy link to section

Medan ädelmetallen fortfarande är i en uppåtgående trend har den dragit sig tillbaka från den fleråriga högsta som nåddes tidigare i veckan. Detta är en reaktion på nyheter om Ukrainas beredvillighet att nå en grupp i ett försök att avsluta kriget som har pågått i ungefär två veckor nu.

På onsdagen hävdade en topptjänsteman i president Volodymyr Zelenskiy i utrikespolitiska dokumentet att Ukraina är öppet för att diskutera med Ryssland om dess föreskrivna krav på neutralitet. Detta är dock under förutsättning att Ryssland lämnar säkerhetsgarantier. Dessutom var assistenten angelägen om att notera att även med de diplomatiska samtalen är Ukraina ovilligt att ge upp någon del av sitt territorium.

De positiva nyheterna har förbättrat marknadssentimentet; en aspekt som har gett en uppgång i globala aktier samtidigt som efterfrågan på säkra tillflyktsorter som guld och andra ädelmetaller minskat. Faktum är att andra ädla metaller, som också har status som en fristad, sjönk från de fleråriga topparna i början av veckan.

  • Save

Efter att ha nått sin högsta nivå på nästan ett år på $26,95, drog silverpriset tillbaka till en intradagslåg på $25,32. På samma sätt sjönk Palladium från rekordnivån på 3 411,64 USD per ton på måndagen till 2 919,20 USD som i skrivande stund.

Tjurar har kvar kontrollen

Copy link to section

Den registrerade nedgången är också ett resultat av att råvarumarknaderna kommit in i vinsttagningsläge efter att ha stigit till fleråriga toppar tidigare i veckan. Ur detta perspektiv kommer guldpriset sannolikt att återuppta sitt rally under de efterföljande sessionerna. Faktum är att den redan har studsat tillbaka från sin låga intradag på $1 970,22 till $1 996,88 klockan 10:50 GMT.

Utöver det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina, fortsätter inflationstrycket att öka ädelmetallen. Konventionellt anses det vara en säkring mot inflation. Investerare är nu angelägna om de amerikanska KPI-siffrorna och siffrorna för arbetslösa som planeras att släppas under torsdagens session.

  • Save
  • Save