EU-lagstiftare motsätter sig ett förbud mot proof-of-work kryptovalutor

Av:
mar 28, 2022
  • Europeiska unionen kommer inte att införa ett förbud mot proof-of-work kryptovalutor.
  • Regionen går vidare med MiCA-regler.
  • EU:s MiCA-förordningar syftar till att reglera kryptovalutasektorn.

Europeiska unionen kommer att gå vidare med den föreslagna lagstiftningen om Markets in Crypto Assets (MiCA). Lagstiftningen kommer dock inte att innehålla något förbud mot brytning av arbetsbevis.

Proof-of-work är en konsensus implementerad av blockkedjor som Bitcoin (BTC/USD) och Ethereum (ETH/USD). PoW-konsensus har orsakat oro över dess energiintensivitet, vilket resulterat i uppmaningar om att förbjuda kryptovalutor som använder konsensus.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

EU kommer inte att förbjuda bevis på arbete

Lagstiftare i EU har letat efter de bästa sätten att reglera den surrande kryptovalutasektorn. MiCA-lagstiftningen går vidare till nästa steg, men den kommer inte att innehålla en bestämmelse som förbjuder kryptovalutor som Bitcoin som använder proof-of-work-konsensus.

Den 14 mars beslutade de europeiska lagstiftarna att stoppa spekulationer om att de förbjöd proof-of-work kryptovalutor. Ett sådant förbud kunde ha påverkat Bitcoin-gruvsektorn och orsakat en liknande marknadsnedgång, som när Kina förbjöd privata kryptovalutor förra året.

Förra året sa en rapport från Cambridge University att Europa för närvarande står för cirka 12% till 14% av Bitcoin-mining-hashhastigheten. De flesta BTC gruvverksamheter är koncentrerade till Tyskland och Irland. Därför, även om ett PoW-förbud införs i Europa, skulle effekten på den globala hashhastigheten inte vara särskilt betydande.

EU:s MiCA-lagstiftning

MiCA-förordningen leds av Stefan Berger från Tyskland. Förra veckan uttalade lagstiftaren att hans rekommendation om att inte införa ett förbud mot PoW-konsensus inte har motsatt sig, och noterade att detta var ett steg mot att stödja innovation.

”Goda nyheter! Mitt mandat är INTE ifrågasatt. Jag ska nu gå in i trilogförhandlingar med ståndpunkten att det kommer inte att bli ett förbud. EU-parlamentet ger mig medvind och visar innovativ styrka”, stod det i en översättning av Bergers tweet.

EU-parlamentet strävar efter att införa regleringar över hela kryptoområdet. Dessa regler kommer att beröra tillgångar såsom icke-fungibla tokens (NFT), decentraliserad finans (DeFi) etc. Den nuvarande diskussionen kretsar kring huruvida dessa tillgångar ska ingå i MiCA-lagstiftningen. Lagstiftarna diskuterar också vilket tillsynsorgan som ska ta hand om kryptovalutautrymmet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money