Guldprisprognos i kritisk zon

Av:
apr 19, 2022
  • Guldpriset har sjunkit från det högsta i fem veckor som det nådde i måndags till $1 999,03.
  • Tjurar strävar efter att bryta psykologiska zonen på $2 000 mitt i inflationsoro.
  • En stark US-dollar och stigande statsräntor har dämpat metallens uppåtgående potential.

Guldpriset har sjunkit från måndagens fem veckors högsta, mitt i en stark amerikansk dollar och stigande statsräntor. De två faktorerna har faktiskt lagt ett lock på ädelmetallens uppåtgående potential.

gold price
gold price

Grunderna

Tidigare på tisdagen nådde dollarindexet ett nytt ettårshögsta på 101,05 dollar innan det lättade till 100,87 dollar klockan 11:48 GMT. Noterbart är att den psykologiska zonen på $100 fortfarande är avgörande för tredje veckan i rad. Sedan början av april har den stigit med över 3% på grund av inflationsoro och utsikter till räntehöjningar. En starkare dollar tenderar att göra guld och andra råvaror dyrare för köpare som har andra valutor.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Högre statsräntor har ytterligare förstärkt dollarn samtidigt som guldprisets uppåtgående potential har dämpats. Benchmark 10-årsräntorna handlas på sin högsta nivå sedan december 2018 för andra sessionen i rad på 2,88%. Högre amerikanska obligationsräntor ökar vanligtvis alternativkostnaden för att hålla den icke-avkastande tillgången.

Även med den registrerade tillbakagången är guldpriset inställt på en hausseartad trend som bygger på dess status som en säkring mot inflation och fristad. Under en intervju med Bloomberg Markets på måndagen sa St. Louis Feds president Jim Bullard att en höjning på 75 räntepunkter inte kan avfärdas. Han tillade dock att hans basfall ligger kvar på 50 punkter eftersom den amerikanska centralbanken strävar efter att lindra inflationen, som för närvarande är på fyra decenniers högsta.

Dessutom tenderar investerare att söka säkerhet i ädelmetaller i tider av ekonomisk eller politisk osäkerhet. Det pågående kriget mellan Ryssland och Ukraina har verkligen ökat efterfrågan på guld och andra säkra tillflyktsorter.

På söndagen meddelade Rysslands försvarsministerium att man hade attackerat en ammunitionsfabrik nära Kiev. Dessutom ledde ett dödläge i samtalen mellan de två länderna till stängningen av humanitära korridorer på söndagen. Som sådan är omkring 100 000 civila fångade i Ukrainas sydöstra region Mariupol.

Guldprisprognos

Sedan början av april har guldpriset varit i grönt under nio av tretton handelssessioner. Under den senaste veckan utökade den faktiskt sina vinster; håller sig stabilt över den avgörande nivån på 1 950. Som i skrivande stund låg den på 1 977,67 efter att ha dragit sig tillbaka från fem veckors högsta på 1 999,03 den slog i måndags.

På ett dagligt diagram förblir ädelmetallen över de 25 och 50-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Baserat på både det tekniska och fundamentala, har jag en hausseartad syn. Allt eftersom veckan fortskrider kommer tjurarna sannolikt att testa veckans högsta för att nå den psykologiska zonen på 2 000. Jag förväntar mig faktiskt att denna avgörande zon kommer att vara en avgörande motståndsnivå för guldpriset på kort sikt.

Tidigare i mars steg den till 2 071,32; mindre än 5 dollar från den rekordhögsta den nådde i augusti 2020 på 2 075,38. Även med det rally som förväntas under de efterföljande sessionerna, kommer mars höga sannolikt att förbli undvikande. I synnerhet kan den hitta motstånd vid 2 014,53. På den nedre sidan kommer 25-dagars EMA på 1 950 att vara en stödzon värd att hålla utkik efter. Under den nivån kommer 50-dagars EMA på 1 925,28 att förbli en stabil supportnivå.

gold price
gold price
Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money