EUR/USD: Här är anledningen till att euron närmar sig sitt 20-åriga lägsta

Av:
May 13, 2022
Listen
  • EUR/USD-paret närmar sig sitt 20-åriga lägsta.
  • Europa står nu inför sin värsta kris på decennier.
  • Det finns farhågor om huruvida ECB kommer att kunna höja räntorna.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Euron rasar. EUR/USD-paret kraschade till en lägsta nivå på 1,0380, vilket är cirka 35% under den högsta nivån sedan 2008. Det har fallit med 16% från den högsta punkten förra året. Noterbart är att valutan är på väg att falla till den lägsta nivån i december 2022.

Eurokraschen fortsätter

EUR/USD-paret fortsatte när investerarna fortsatte att fokusera på den pågående energikrisen i Europa. I ett uttalande sa Moskva att man skulle sanktionera några av energibolagen som Tyskland tog kontroll över när kriget startade.

Och i ett annat uttalande, Gazprom, ett statligt ägt företag sa att det skulle skära ner leveranser genom en större pipeline. Företaget sa att det inte kommer att vara möjligt att använda rörledningen på grund av de ryska sanktionerna.

Som ett resultat steg naturgaspriserna till 106 euro per megawattimme, mer än fyrdubbla nivåerna än förra året.

Beslutet kom vid en tidpunkt då Europa minskar sin överberoende av rysk energi. EU-medlemmar debatterar om åtgärder för att sluta ta emot rysk olja. De har dock varit försiktiga med rysk gas eftersom landet inte har tillräckliga alternativa källor.

Samtidigt beslutade Ukrainas rörledningsoperatör att lägga ner sin verksamhet med hänvisning till inblandning av ryska styrkor,

Varför kraschar EUR/USD?

Därför faller EUR/USD när investerarna prissätter sig i en lågkonjunktur i EU även när ECB förbereder sig för start.

I ett tal denna vecka antydde Christine Lagarde att banken kommer att börja höja räntorna i juli. Samma uppfattning delades av presidenten för den tyska centralbanken.

Som sådan, med möjligheten av en recession i Europa, kommer det att bli svårt för ECB att höja räntorna. Att göra det kommer att leda till mer svaghet i ekonomin. EUR/USD-paret föll på grund av den stigande amerikanska dollarn. US-dollarindexet hoppade till en flerårig högsta på 104$.