Rysk rubel världens bäst presterande valuta i år

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan är dataanalytiker på Invezz och kombinerar kvantitativa färdigheter och en makrobakgrund för att sammanställa analyser om en rad… Läs mer.
on maj 16, 2022
  • Den ryska rubeln fortsätter att stärkas, nu upp 15% jämfört med året innan mot USD
  • Ett återbesök av förra månadens analys som bedömde om rubel var värt att korta
  • Valutan flyter dock inte fritt, Ryssland manipulerar den för att skydda värdet

Jag skrev den här artikeln förra månaden och undersökte den ryska rubelns prestanda, vilket var högst ovanligt, och om det kunde vara ett kort tillfälle framöver. Efter att ha fallit med 40% efter att invasionen inleddes i slutet av februari – när ekonomiska sanktioner först infördes mot Ryssland – hade valutan återhämtat sig hela vägen tillbaka till där den var före invasionen och handlades till 80 rubel per dollar.

Genom att återbesöka analysen en månad senare, har den stärkts ytterligare – till den punkt där den nu är världens bäst presterande valuta i år, nu handlas till 64 rubel per dollar. Detta är anmärkningsvärt med tanke på att ett av de främsta syftena med ekonomiska sanktioner var att strypa rubeln.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Upp 15% mot dollarn i år, orsakerna till ökningen förblir desamma som skisserades förra månaden. Viktigast av allt är att detta inte är en fritt flytande valuta; det är föremål för stränga kapitalkontroller. Dessutom fortsätter naturgas att säljas i rubel, medan exportörer av varor är lagligt skyldiga att omvandla betalningarna till rubel.

Marknadsmanipulation av valutor i tider av ”kris” är inget nytt, men framgången för Putins politik här är något som är något. Argentina och Turkiet är två färska exempel på hur svårt det är att upprätthålla en valutas värde när marknaden börjar pressa på den.

Huruvida vinsterna är 100% äkta är dock en annan sak. Många valutadesk har avbrutit handeln med rubeln, med hänvisning till att det noterade priset – enligt grafen ovan – inte är vad som är tillgängligt på marknaderna. Detta kommer tillbaka till min poäng i förra månadens artikel, att oavsett om du tror att rubeln är övervärderad och kanske en kort möjlighet, så är detta en investering som är mycket svår att göra.

Dessutom, med själva dollarn stigande, är apprecieringen av rubeln mot andra valutor ännu mer imponerande. Mest gripande är euron – som som grafen nedan visar nu har deprecierat 21% mot rubeln.

Putin lägger full vikt bakom stödet från sin inhemska valuta, och tills denna manipulation upphör – vilket inte verkar hända någon gång snart – eller det finns en utveckling med andra nationer när det gäller olja och gas – vilket återigen är svårt att sparka in i handling i verkligheten – den här berättelsen kommer inte att förändras när som helst snart.

Rubelns vinster kanske inte är äkta, men oavsett siffror är den nu världens bäst presterande valuta 2022, och farten verkar inte avta.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, Capital.com
9.3/10