Silverprisprognos är grumligare bland räntetvivel, guld/silver-förhållandet är fortfarande högt

Av:
Jun 5, 2023
Listen
  • Silver har fallit 10 % den senaste månaden och är fortfarande 50 % under sitt värde från 2011
  • Guld har avsevärt överträffat silver under det senaste decenniet och är inte långt ifrån all-time highs
  • Marknaden förväntar sig en nedgång i räntehöjningarna, vilket betyder att metallmarknaden är spännande framöver

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

Silver, annars känt som guldets yngre, flashigare och mer flyktiga kusin, har alltid varit en intressant mätare av marknadssentiment.

Världens andra favoritädelmetall har dragit tillbaka 10 % under den senaste månaden, påverkat av både rörelser kring förväntan om framtida räntor, såväl som vad som äntligen verkar vara en positiv lösning på förhandlingarna om USA:s skuldtak.

Ser man tillbaka över en längre tidsram har silver varit ett dåligt val för investerare, och gett en något negativ avkastning under de senaste tre åren. Utöver ett hopp under andra kvartalet 2020 har silver faktiskt kämpat i över ett decennium. Den unika tidsperioden markerade utrullningen av stimulanspaket från regeringar som svar på uppkomsten av covid-19-pandemin, vilket gav en impuls för silver att hoppa uppåt.

Hur har silver presterat jämfört med guld?

Copy link to section

Det är svårt att prata om silver utan att titta på guld. Silvers kamp från 2011 och framåt har också sammanfallit med att guld/silver-förhållandet har blivit brantare, vilket lyfter fram guldets överprestation. Guld fortsätter att ticka nära all-time highs, medan silver handlas över 50 % under $48-nivån som det var nära att nå 2011.

  • Save

Om man går längre tillbaka är silvers nedgång jämfört med sin blankare kusin tydlig. Guld/silver-förhållandet var 30 2011, vilket innebär att trettio uns silver kunde köpa ett uns guld. Idag ligger den på 82, även om det är en minskning från 114 i april 2020 (du kanske märker att mars och april 2020 gav upp många galna finansiella avläsningar, det var när världen plötsligt insåg att det här som kallas COVID var lite mer effektfull än vad man ursprungligen trodde).

Varför skulle någon köpa silver istället för guld?

Copy link to section

Detta tar oss till frågan. Om silver har underpresterat guld så länge, varför skulle någon investera i det? Jag skrev ett stycke om just den gåtan i januari, så jag kommer inte att ta upp det i detalj här, men jag ska snabbt sammanfatta huvudpunkterna.

Det första att notera är att trots underprestanda för silver har dessa två metaller en ganska snäv korrelation och tenderar att handla i liknande riktningar. Det är bara det att guld har flyttat uppåt mer i de goda tiderna, och motstått tillbakadragningar mer framgångsrikt i de dåliga tiderna. Detta är en teori som silvertjurar följer: guld/silver-förhållandet har ökat de senaste åren och kommer oundvikligen att dra sig tillbaka i framtiden.

Den andra är volatilitet. Silver är mycket mer flyktigt än guld och det har också potentialen för skarpare rörelser i båda riktningarna. Guld är notoriskt stadigt, och särskilt över en kort tidshorisont är dess utbud av resultat snävare än nästan alla andra vanliga tillgångar. Silvers volatilitet ger investerare en större chans att få en mer betydande kortsiktig vinst än vad som skulle erbjudas för guld.

Den andra faktorn värd att nämna är att silver har fler industriella användningsfall. Nära hälften av efterfrågan på silver kommer från detta verktyg – tillverkning, elektronik, bilar, solpaneler och så vidare. Tvärtom är guldets industriella användningsområden minimal. Därför påverkas silver mer av förändringar i efterfrågan från tillståndet i den underliggande ekonomin. Medan värdelager och okorrelerade teser utmärker sig i tider av lågkonjunktur, sjunker också industriell efterfrågan och minskar efterfrågan på silver.

Vad händer härnäst för silver?

Copy link to section

Så, vad händer härnäst för silver? Precis som många andra finansiella tillgångar är metallen för närvarande på en nyfiken plats. Detta beror på att Federal Reserves räntehöjningar äntligen ser ut att vara på hemmaplan. Priserna har stigit från nära noll till norr om 5 % under de senaste 15 månaderna.

Dessa räntehöjningar är utformade för att minska den stigande inflationen. Därför attackerar de själva hjärtat av vad som alltid har varit en av de viktigaste prisdrivkrafterna för ädelmetaller. Traditionellt ses silver och guld som inflationssäkringar, såväl som okorrelerade säkringstillgångar.

Förra veckan sammanställde jag en analys som bedömde varför marknaden börjar tro att det finns en verklig chans att räntorna äntligen går mot sitt slut. Om detta blir verklighet, och räntorna pausas vid denna månads FOMC-möte, skulle det vara första gången på 14 möten som räntorna inte höjs.

Men även om inflationen kan sjunka från 9,9 % förra sommaren till 4,9 % vid den senaste KPI-avläsningen, är det fortfarande långt från målet på 2 %. Det betyder att bilden är grumlig, och det finns analytiker på båda sidor om staketet när det gäller att rekommendera vad Fed ska göra härnäst.

Därför är inte bara silver och guld vid en brytpunkt, utan hela finansmarknaden är det. Och paus i räntehöjningar eller ingen paus, den fördröjda effekten av penningpolitiken betyder att det fortfarande kan bli betydande nedfall från den snabba åtstramningen som fortfarande drabbar ekonomin. Huruvida en mjuklandning är möjlig eller en hård recession oundviklig återstår att se, men både omfattningen och takten i räntehöjningarna har varit allvarliga.

Inte bara är en paus i räntehöjningar på agendan, utan när man backar ut sannolikheter på Fed-terminer börjar marknaden tro att räntesänkningar också blir en mer påtaglig möjlighet. Detta har potential att vända berättelsen kring tillbakagången inflation, och kan ge förnyad impuls för både guld och silver framöver.

Men återigen är osäkerheten fortsatt hög och det är svårt att förutse vad som kommer att hända härnäst. En sak är dock säker: silverinvesterare har lämnats i dammet av guldbaggar under det senaste decenniet, och ligger ännu längre bakom åtta bollen jämfört med andra tillgångsklasser som aktier och fastigheter.

  • Save

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

  • Save