Prisstegringen på olivolja kan förvärras när värmeböljan i Europa fortsätter

Av:
Jul 19, 2023
Listen
  • 2023 visar sig bli ett av de hetaste åren i modern tid.
  • Viktiga olivoljaproducerande länder går igenom en värmebölja.
  • Dessa trender har drivit priset på olivolja till rekordhöga priser.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Inflationen avtar i de flesta utvecklade länder, med hjälp av fallande efterfrågan, svagare US-dollar och ökad produktion. Priser på basvaror för jordbruket som vete, majs och sojabönor har också dragit sig tillbaka i år. Priserna på olivolja slår dock rekordnivåer.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Data visar att de europeiska olivoljepriserna har hoppat från 4 euro i september förra året till 7 euro i dag. I Storbritannien visade uppgifter från Office of National Statistics (ONS) att en 500 ml flaska olivolja vägde i genomsnitt 6,16 pund i maj, en ökning med 47 % från ett år tidigare.

Den europeiska torkan pågår

Copy link to section

Priserna på olivolja har ökat kraftigt i år då investerare tar hänsyn till ökad efterfrågan och lågt utbud. En viktig orsak till detta är att viktiga olivoljaproducerande länder går igenom en stor torka. Några av de främsta producenterna av olivolja är Spanien, Italien, Marocko, Turkiet och Grekland.

Data från European Drought Observatory (EDO) visade att hälften av Europeiska unionen gick igenom en torka. Temperaturerna i Italien, Grekland och Turkiet steg till över 40 grader den här veckan. Detta är anmärkningsvärt eftersom EU producerar ungefär två tredjedelar av världens olivolja.

Regn har blivit sällsynt i större delen av EU i år. Spanien och Portugal upplevde en del regn nyligen som inte var tillräckligt för att kompensera för de stigande temperaturerna.

Därför finns det farhågor om att tillgången på olivolja kan minska i år. Färska uppgifter visar att europeiska producenter minskar sina lager. Dessa aktier sjönk från 265 000 ton i maj till 265 000 ton i juni.

Olivoljaproduktionen förväntas fortsätta att falla i år. Experter tror att Spanien kommer att producera 620 000 ton olivolja under den senaste säsongen efter att ha skördat 1,5 miljoner ett år tidigare. I en anteckning sa en analytiker på Mintec:

“Vi har haft en mycket dålig skörd, priserna har aldrig varit så höga och oron sträcker sig längre än den säsong vi just har haft.”

Priserna på olivolja kan förbli höga

Copy link to section
Olive oil price

Storbritanniens olivolja priser

Råvarupriserna påverkas vanligtvis av efterfrågan och utbud. Efterfrågan på olivolja drivs vanligtvis av världens befolkning och ekonomiska tillväxt. Nya uppgifter visar att många nyckelländer som USA och Kina återhämtar sig efter att ha fallit under pandemin.

Samtidigt har jordens befolkning stigit från 7 miljarder för några år sedan till över 1 miljard. Det betyder att efterfrågan kommer att fortsätta öka.

Å andra sidan lider leveranserna av klimatförändringarnas inverkan. Data visade att förra veckan var den varmaste veckan som någonsin registrerats. Och forskare tror att det i år kommer att se rekordtemperaturer.

Dessa värmeböljor händer i några av de största olivoljeproducerande länderna, som de i Europa. Därför innebär en kombination av hög efterfrågan och lågt utbud att priserna på olivolja kan hoppa till över 10 euro i år.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Sojabönor Råvaror