Palmoljeprisanalys eftersom El Nino komplicerar utbudsdynamiken

Av:
Aug 1, 2023
Listen
  • Palmoljepriset har varit i en stark uppåtgående trend efter botten i april.
  • Det finns oro över leveranserna av palmolja i år.
  • Indonesien och Malaysia genomgår ett stort El Nino-evenemang.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Palmoljepriset har iscensatt en stark comeback de senaste veckorna då investerare åter fokuserar på den pågående torkan. Efter att ha fallit till 705 i maj, steg priset till en högsta nivå på 895 i juli trots att andra råvarupriser förblev under intensiv press.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Efterfrågan och utbudsdynamik

Copy link to section

Palmolja är en av de mest användbara råvarorna i världen. Den har unika egenskaper som dess halvfasta tillstånd, längre hållbarhet, luktfri och dess stabilitet vid höga temperaturer. Som ett resultat används palmolja i nästan allt, inklusive matolja, biobränsle, choklad, schampon och deodoranter bland annat.

Därför är efterfrågan på palmolja en funktion av den växande befolkningen och ekonomin. I takt med att andelen medelklass stiger ökar också efterfrågan. Samtidigt är utbudet vanligtvis beroende av nyckelländer som Indonesien och Malaysia som står för mer än 85 % av den totala globala produktionen.

Länder i Sydostasien genomgår för närvarande en stor El Nino -händelse som sannolikt kommer att påverka leveranserna. Enligt CNA upplever vissa delar av Indonesien extremt torrt väder, vilket leder till vattenbrist och missväxt.

El Nino är ett stort bekymmer

Effekten av detta El Nino-evenemang är att det kommer att minska tillgången på palmolja. Data visar att produktionen i maj var cirka 321 000 ton över aprils produktion. Som sådan finns det en sannolikhet att en ny nedåtgående trend kommer att fortsätta.

Ett sätt att se på denna situation är historia. Under 2015 och 2016, när den senaste El Nino inträffade, sjönk avkastningen i Indonesien från 20,53 % till under 20 %. Avkastningen sjönk också under de närmaste åren, med i genomsnitt cirka 19,83 % 2022 och 2023.

Malaysia går också igenom El Nino, vilket sannolikt kommer att störa den senaste tillväxten. Antalet palmoljeklasar sjönk från 103,2 000 klasar 2018 -19 till bara 89 500 under pandemin. Den steg till 91 400 2021-22 när produktionen steg. Därför finns det en sannolikhet att produktionen kommer att kämpa för att gå till historiskt genomsnitt.

Utsikter för palmoljepriser

Copy link to section

Jag misstänker att palmoljepriserna kommer att återuppta den hausseartade trenden senare i år när investerare reagerar på den stigande efterfrågan och fallande utbud. Historiskt sett tar det tid för väderhändelser att påverka priserna.

Därför finns det en sannolikhet att priserna kommer att stiga och eventuellt testa den högsta april på $981. Ett troligt utbudsproblem som kan ha en inverkan på priserna är den växande produktionen i Indien, som strävar efter att vara självförsörjande. Landet siktar på att öka leveranserna från 270 000 ton 2019-20 till 1,12 miljoner ton 2025.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals™ idag.

0/10
Learn more
Asien Råvaror