USD/NOK bildar en dubbeltopp när inflationen i Norge faller igen

Av:
Sep 11, 2023
Listen
  • USD till norska kronor föll något på måndagen.
  • Den totala norska inflationen och kärninflationen sjönk i augusti.
  • Inflationen sjönk från 0,4 % i juli till -0,8 % i augusti.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Växelkursen USD/NOK backade något efter de senaste uppgifterna om inflationen för konsumenter och producenter i Norge. Paret backade till den lägsta nivån 10,61, den lägsta nivån sedan 1 september när investerare ompositionerade sig till kommande amerikanska inflationsdata.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Inflationen i Norge sjönk i augusti

Copy link to section

USD/NOK-paret backade efter de senaste norska inflationssiffrorna. Enligt statistikbyrån sjönk det överordnade konsumentprisindexet (KPI) från 0,4 % i juli till -0,8 % i augusti. Denna nedgång var brantare än medianuppskattningen på -0,4%. Det översattes till en nedgång på 4,8 % på årsbasis, den lägsta nivån sedan mars 2022.

Även Norges kärnkonsumentinflation fortsatte att sjunka. Den backade från 6,4 % till 6,3 %, lägre än medianuppskattningen på 6,6 %. Samtidigt sjönk det grundläggande konsumentprisindexet med 37,4 %.

Norges inflation ligger fortfarande betydligt över bankens mål på 2 %. Därför förväntar sig analytiker att Norges Bank kommer att leverera ytterligare en räntehöjning på 0,25 % vid sitt möte denna månad. Den höjde med 0,25 % i augustimötet till 4 %.

Nästa viktiga katalysator för USD/NOK-paret kommer att vara den kommande amerikanska konsumentinflationen och detaljhandelssiffrorna. Ekonomer förväntar sig att den totala KPI steg från 3,2 % i juli till 3,4 % i augusti.

Kärninflationen, som exkluderar de volatila livsmedels- och energiprodukterna, förväntas komma in på 4,2 %, en minskning från tidigare 4,6 %. Om dessa uppskattningar är korrekta finns det en sannolikhet att Fed kommer att hålla en hökaktig ton.

Dessa siffror kommer några dagar efter att flera Fed-tjänstemän antytt att banken kommer att pausa sina räntehöjningar i september. Laura Logan och Christopher Waller har pekat på en paus i septembermötet.

USD/NOK prognos

Copy link to section
USD/NOK

4H-diagrammet visar att växelkursen USD till NOK fann ett starkt motstånd vid 10,75 den 28 augusti och 5 september. I prisåtgärdsanalys är detta mönster ett av de mest baisseartade på marknaden.

Paret har rört sig något under 25-periodernas och 50-periodernas exponentiella glidande medelvärden (EMA). Dessutom har de två linjerna i MACD-indikatorn flyttats under neutralpunkten.

Därför är utsikterna för detta par baisse, med nästa nivå att titta på är på 10,51, den lägsta nivån den 30 augusti. Detta pris är också urringningen av dubbeltoppsmönstret.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Vill du ha krypto-, forex- och aktiehandelssignaler som är lätta att följa? Gör det enkelt att handla genom att kopiera vårt team av professionella handlare. Konsekventa resultat. Registrera dig hos Invezz Signals™ idag.

0/10
Learn more
NOK USD Forex