USD/TRY: Turkisk lira sover och väntar på Fed, CBRT-beslut

Av:
Sep 20, 2023
Listen
  • Växelkursen USD/TRY har varit i ett snävt intervall de senaste veckorna.
  • Federal Reserve kommer att fatta sitt nästa räntebeslut på onsdag.
  • Turkiets CBRT förväntas höja räntorna igen på torsdag.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google News för de senaste uppdateringarna >

USD/TRY- växelkursen var i en konsolideringsfas då valutahandlare väntade på det kommande Fed- och CBRT-räntebeslutet. Paret handlades till 27, några punkter under sin rekordnivå. Den har ökat med mer än 46 % från den lägsta nivån i år.

CBRT och Fed beslut

Copy link to section

USD/TRY-paret kommer att vara i rampljuset när Federal Reserve och CBRT levererar sina räntebeslut. Konsensussynen är att Fed kommer att lämna räntorna oförändrade mellan 5,25 % och 5,50 %. Det kommer också att peka på minst en vandring till senare i år.

Are you looking for fast-news, hot-tips and market analysis? Sign-up for the Invezz newsletter, today.

Fed har att göra med blandade signaler. Inflationen har stigit kraftigt de senaste månaderna, med hjälp av de stigande råoljepriserna. Brent har hoppat till $95 och det finns tecken på att det kan nå $100. Analytiker på Goldman Sachs tror att det finns mer uppsida.

Samtidigt är miljontals amerikaner planerade att starta om sina studielånsbetalningar. Dessutom är det en lång trafikstockning vid Panamakanalen medan bilarbetare är i en strejk som inte har något slut i sikte. Därför kommer en paus att behövas för att banken ska kunna bedöma tillståndet i ekonomin.

USD/TRY-växelkursen kommer också att reagera på det kommandeCBRT-beslutet. De flesta ekonomer förväntar sig att banken fortsätter att höja räntorna under det kommande mötet. Den kommer att stiga från 25 % till 30 %, vilket är högre än sin lägsta maj på 8,50 %.

Featured Broker

Looking to invest?

Invest and trade CFD stocks, ETFs, digital assets & commodities in minutes with our highest-rated broker.

Ad

CBRT har höjt räntorna under de senaste månaderna i ett försök att bekämpa inflationen. Färska uppgifter visade att den totala konsumentinflationen steg till nästan 50 % i augusti. Högre räntor bidrar till att sänka inflationen genom att minska efterfrågan och göra kontanter mer attraktiva.

USD/TRY teknisk analys

Copy link to section
USD/TRY

Den turkiska liran har varit i ett fritt fall i flera år och handlas nu nära sitt rekordlåga 27,26. Paret ligger fortfarande över alla glidande medelvärden och har hittat en stark motståndspunkt på sin högsta nivå någonsin. Viktigast av allt, det har inte reagerat på tidigare åtgärder från CBRT och Fed.

Därför är utsikterna för paret neutrala med en hausseartad bias. Nästa nyckelnivå att titta på kommer att vara på den psykologiska nivån vid 28. Alternativscenariot är när paret sjunker till den psykologiska nivån på 26.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

Ad

Försöker du dra fördel av stigande & fallande USD-, GBP-, EUR-kurser? Handla valutor inom några minuter med vår topprankade mäklare, eToro.

10/10
Handel med valuta
USD Forex Marknadsanalys