UK ONS BNP siffror bättre än väntat på 0,6 %, men Bank of England ökar pressen för räntesänkningar

Av:
May 10, 2024
Listen
  • Storbritanniens Office for National Statistics har släppt uppskattningar för Q1 BNP-siffror.
  • Figurerna var soligare än väntat och visade en kvartalstillväxt på 0,6 %.
  • Resultaten verkade dock komma med en tyst varning från ONS: sänk räntorna snart.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

I morse släppte Storbritanniens Office for National Statistics (ONS) bättre än väntade BNP-siffror för Storbritanniens första kvartalsberäkning från januari till mars 2024.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Resultaten visade en kvartalstillväxt på 0,6 % för landets BNP och en tillväxt på 0,2 % på årsbasis, enligt ONS:

Storbritanniens bruttonationalprodukt (BNP) beräknas ha ökat med 0,6 % under kvartal 1 (jan till mars) 2024, efter minskningar på 0,3 % under kvartal 4 (okt till december) och 0,1 % under kvartal 3 (juli till september) 2023 Jämfört med samma kvartal för ett år sedan beräknas BNP ha ökat med 0,2% under kvartal 1 2024.”

Detta var före uppskattningarna för siffrorna. Igår förutspådde Bank of England en tillväxttakt på 0,4 % för perioden i sin penningpolitiska rapport, medan konsensus för många analytiker var en tillväxt på 0,2 %.

En tickande bomb

Copy link to section

Trycket ökar för Storbritannien att sänka räntorna.

Igår den 9 maj släppte ONS en bulletin med titeln “Mäta framsteg, välbefinnande och bortom BNP i Storbritannien: maj 2024”.

I publikationerna sa ONS att antalet brittiska invånare som är missnöjda med sin livskvalitet hade ökat oroväckande, och en huvudsaklig bidragande faktor till detta är den höga inflationen och den press som den sätter på medborgarna.

Andelen människor som rapporterar låg tillfredsställelse med sina liv i Storbritannien har ökat till 5,8 % under de fem åren fram till oktober till december 2023… Högre inflation har satt press på hushållens ekonomi, där 21,8 % av människorna i Storbritannien tycker att det är rättvist eller mycket svårt att klara sig ekonomiskt.”

Inflation påverkar Storbritanniens välbefinnande

Copy link to section

Rapporten fortsatte med att säga att:

När vi frågade vuxna i Storbritannien vad som var viktigast för deras individuella välbefinnande var deras personliga ekonomiska situation det tredje mest uppmärksammade temat. Inflationen steg med 3,8 % under de 12 månaderna fram till mars 2024, ned från en högsta nivå på 9,6 % under de 12 månaderna till oktober 2022. Dessa inflationsökningar har satt press på hushållens ekonomi, och mellan 13 och 24 mars 2024, 21,8 % av människor i Storbritannien sa att de hade ganska svårt eller mycket svårt att klara sig ekonomiskt, vilket visas på vår brittiska mätpanel för nationella välbefinnande.”

Trots detta använder BoE fortfarande en hel del otroligt försiktiga formuleringar när det gäller räntesänkningar.

Sänkningen av räntor kan vara särskilt viktig för att undvika stagflation senare, om den andra hälften av BoE:s penningpolitiska rapport förutsäger BNP:

Storbritanniens BNP förväntas ha ökat med 0,4 % under 2024 Q1 och växa med 0,2 % under Q2. Trots att det har tagit fart under prognosperioden förväntas efterfrågetillväxten förbli svagare än den potentiella utbudstillväxten under större delen av den perioden.”

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

GBP UK