Costcos aktiekurs och fallet med extrem övervärdering

Av:
May 28, 2024
Listen
  • Costco Wholesale publicerar sitt finansiella resultat på torsdag denna vecka.
  • Företagets intäkter förväntas komma in på 54 miljarder dollar, en liten ökning från 53,6 miljarder dollar.
  • Det finns tecken på att Costco är mycket övervärderat jämfört med sina jämförbara företag.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Costco ( NASDAQ: COST ) aktiekurs har varit en av de bästa presterande de senaste decennierna. Den har ökat med över 22 % i år och med mer än 71 % under de senaste 12 månaderna. Ytterligare data visar att företagets aktier har skjutit i höjden med över 14 000 % sedan börsnoteringen.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Sträckt värdering

Copy link to section

Costco Wholesales aktie har gått bra under åren, med hjälp av företagets växande försäljning och marknadsandel. Dess årliga intäkter har skjutit i höjden från 152 miljarder USD 2019 till mer än 248 miljarder USD under de senaste tolv månaderna.

Bolaget har också blivit mycket lönsamt. Dess nettovinst steg från över 3,7 miljarder USD 2019 till över 6,7 miljarder USD i TTM. Analytiker förväntar sig att dess intäkts- och lönsamhetstillväxt kommer att fortsätta under de kommande åren. Farhågorna för att dess verksamhet ska störas av Walmart och Amazon har inte fungerat.

Costco publicerar sitt ekonomiska resultat på torsdag. Analytiker förväntar sig att dess intäkter kommer att bli 54 miljarder dollar, en liten ökning från de 53,6 miljarder dollar som den tjänade samma år 2023. För året förväntar sig analytiker att dess intäkter kommer att öka med 4,9% till över 254 miljarder dollar.

Därför finns det farhågor om att företaget är kraftigt övervärderat eftersom det inte växer lika snabbt och att dess multiplar är lite utdragna. Costco Wholesales terminsintäkter och EBITDA-tillväxt ligger på 6,16 % och 9,5 % medan Walmarts är 4,86 % och 8,1 %.

Dessa siffror betyder att de två företagen inte har någon större skillnad i omsättning och lönsamhetstillväxt. Deras värderingsmått har dock en betydligt stor spridning. Costco har en forward PE-kvot på 50,2 medan Walmart har en multipel på 28.

Andra återförsäljare som Target, Kroger och Dollar General har en mindre forward PE-multipel än Costco. Det snabbare växande S&P 500-indexet har en forward PE-kvot på 20.

Samtidigt är Costcos marginaler inte heller så speciella för att motivera denna värdering. Den har en nettoinkomstmarginal på 2,73 % medan Walmart, Target och Dollar General har vinstmarginaler på 2,8 %, 3,8 % respektive 8 %.

Därför är det svårt att förklara varför Costco förtjänar dessa rejäla värderingsmått. En trolig orsak är att den har en av de bästa balansräkningarna i detaljhandeln med över 10,3 miljarder dollar i kontanter och bara 9,4 miljarder dollar i total skuld. Walmart har 9,4 miljarder dollar i kontanter och över 64 miljarder dollar i skulder.

Costco aktiekursprognos

Copy link to section

COST-diagram av TradingView

Det dagliga diagrammet visar att COST-aktien har varit i en stark bullrun under åren. Den passerade nyligen den avgörande motståndspunkten vid $785,4, dess högsta sving den 7 mars. Det ogiltigförklarade mönstret med dubbeltopp, vilket är ett populärt baisseartat tecken.

Costcos aktie har ständigt hållit sig över 50-dagars och 100-dagars glidande medelvärden. Emellertid har Relative Strength Index (RSI) bildat ett baisseartat divergensmönster. Därför misstänker jag att aktien kommer att sjunka till nyckelstödet på $785,4. Detta är känt som ett brytnings- och omtestmönster, vilket är ett populärt tecken på fortsättning.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

USA Aktier & Fonder Detaljhandel Marknadsanalys