Kryptolla on tartuntaongelma, eikä se ole vielä ohi

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan on Invezzin tietoanalyytikko, joka yhdistää kvantitatiiviset taidot ja makrotalouden taustan laatien analyyseja useista talouteen liittyvistä aiheista. Hän työskenteli… lue lisää.
on kesä 24, 2022
  • Kryptomarkkinoiden päällekkäiset likvidaatiot ja maksukyvyttömyydet osoittavat, kuinka kietoutunut ala on
  • Dan Ashmore varoittaa, että uusia konkursseja saattaa olla edessä
  • Celsius, Terra ja Three Arrows korkeimmalla profiililla, mutta huolia myös BlockFi:stä, Tetheristä ja muista

Kryptomarkkinoiden romahdus vaatii edelleen uhreja, sillä tämä viikko on tuonut lisää uutisia yrityksistä, jotka tuijottavat konkurssien tynnyriä. Kaskadikriisi korostaa, kuinka eristäytynyt ja sekava verkko koko kryptovaluutta-avaruus tällä hetkellä on.

Tämän havainnollistamiseksi riittää pelkkä katsaus Three Arrows Capitaliin (3AC).

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Three Arrows Capital

Three Arrows Capital on vuonna 2012 perustettu hedge-rahasto, jota voitaisiin vaihtoehtoisesti kuvata kryptopääomarahastoksi. Korkean profiilin Su Zhu perusti sen, ja siitä tuli nopeasti yksi suurimmista kryptoyrityksistä.

Yksi sen sijoituksista oli Luna, algoritminen stablecoin-ekosysteemi, joka räjähti viime kuussa ja lähetti 40 miljardin dollarin + projektin eetteriin (tarkoitettu sanapeli). On vaikea arvioida tarkasti, kuinka suurelle määrälle 3AC altistui, mutta ketjuun hyppääminen enemmän tai vähemmän vahvistaa ainakin 200 miljoonan dollarin altistumisen tunnetuista lompakoista, kun taas luvun epäillään olevan korkeimmillaan 450 miljoonaa dollaria joidenkin analyytikoiden mukaan.

Huhujen pyörteessä ja markkinoiden jatkaessa vajoamista, myyntipaine nousi ja hengähdystauko ei näkynyt missään. Kun tietohallintojohtaja Zu Shu oli kadonnut sosiaalisessa mediassa kolmeksi päiväksi, hän rikkoi lopulta hiljaisuutensa.

Su oli aiemmin puhunut äänekkäästi siitä, että olemme nyt ”supersyklissä” – toisin sanoen kryptovaluutan historiallinen syklinen luonne on menneisyyttä, eikä suuria korjauksia tai karhumarkkinoita enää tapahdu. Hän jopa laittoi Luna-symbolin (kuu-emoji) Twitter-biografiaan ja, aivan kuten Lunan perustaja Do Kwon, moitti kaikkia, jotka epäilivät Terra-mallin elinkelpoisuutta.

Mikä meni vikaan

3AC on jälleen yksi yritys, joka näytti luottavan vipuvaikutukseen. Se on monella tapaa nykyaikaisempi, digitaalisempi versio LCTM hedge-rahaston pahamaineisesta pelastuspaketista vuonna 1998. Kun härkämarkkinat kiihtyivät ylöspäin, vipuvaikutusta painotettiin runsaasti ja 3AC painoi tuottoa huvin vuoksi. Nyt kun musiikki on pysähtynyt ja valot ovat päällä, näemme, mistä nämä yritykset todella on tehty.

Ongelma, jota näemme krypton kanssa, ja mikä tekee vallitsevasta tunteesta äärimmäisen pelon tällä hetkellä, on se, kuinka monet näistä yrityksistä ovat kietoutuneet toisiinsa. Maanantaina Toronton pörssissä listattu kryptovälittäjä Voyager Digital ilmoitti lainaneensa 3AC:lle 15 250 bitcoinia ja 350 miljoonaa dollaria USDC, mikä on 666 miljoonaa dollaria perustuen Bitcoinin nykyiseen hintaan.

Voyager on pyytänyt koko lainan takaisinmaksua kesäkuun 27. päivään mennessä, mutta 3AC on todennäköisesti maksukyvytön, mikä vaikuttaa kunnianhimoiselta. Vaikka vahinkojen laajuus on edelleen vakava, ja Voyager on sittemmin asettanut 10 000 dollarin rajan asiakkaiden nostoihin. Sen osakekurssi on tänä vuonna laskenut 95 prosenttia.

Tartunta leviää

Domino jatkuu. Alameda Research, joka oli aiemmin sijoittanut 75 miljoonaa dollaria Voyageriin, jatkoi Voyagerille 250 miljoonan dollarin lainaa vastatakseen ”asiakkaiden likviditeettitarpeisiin” toivoen elvyttävän huijaavan yrityksen ja säästää oman sijoituksensa.

Alamedan perusti Sam Bankman-Fried, joka on myös yhden maailman johtavista pörssistä, FTX, toimitusjohtaja. FTX itse myönsi maanantaina 250 miljoonan dollarin lainan BlockFi:lle, joka on samassa toimialassa Celsiuksen kanssa, auttaakseen lisäämään yrityksen likviditeettiä.

BlockFi:n taloustiedot vuotivat Twitterissä, jossa paljastettiin, että he kärsivät jotenkin tappion räjähtävän härkäjuoksun aikana. Nyt kun olemme vaarallisilla karhumarkkinoilla, joilla tartunta kiehuu, asiakkaiden on tarkoitus luottaa varansa heille?

Sitten on Tether, kiistanalainen stablecoin, joka on vakiinnuttanut asemansa suurimmaksi likviditeettipariksi useimmille kryptovaluutoille ja tuo eniten volyymia kaikissa pörsseissä. Kirjoitin viime viikolla syvällä Celsius-kriisissäni, kuinka Tether oli sijoittanut Celsiuksen siemenkierrokseen kesäkuussa 2020 (pääsijoittajana) ja myös myöntänyt yritykselle miljardin dollarin lainan.

Yrityksen oli jopa pakko tulla ulos ja selventää, että ”vaikka Tetherin sijoitussalkku sisältää sijoituksen (Celsius), joka edustaa minimaalista osaa osakkeenomistajistamme, tämän sijoituksen ja omien rahastojemme tai vakauden välillä ei ole korrelaatiota”.

Mutta todellisuudessa ei ole mitään keinoa vahvistaa heidän väitettään, ja se on osa ongelmaa tässä. On haastavaa arvioida tarkasti, kuinka pitkälle tartunta jyrisee. Kuka altistuu kenelle? Kenen likviditeetti on lukittu missä? Mikään näistä taseista ei ole julkinen (poikkeuksena Voyager Digital), ja sijoittajien on yksinkertaisesti otettava edellä olevan kaltaiset tarjoukset Tetheriltä nimellisarvolla.

Web

Yllä olevat ovat vain joitain viime viikon aikana paljastuneimmista tapauksista. Se, että istun täällä ja kirjoitan tätä ollenkaan, symboloi kuinka suuri ongelma tämä on. Ei pitäisi olla spekulaatioita ja arvailuja siitä, kuka on alttiina kenelle. Mutta kukaan ei tiedä, mitä näissä krypto-hedge-rahastoissa ja laina-alustoissa todella tapahtuu, koska sääntelyä ei ole, ja julkistaminen on vähäistä.

Sanoin, että kun Terra joutuisi tartuntaan, se pyörii ja maksukyvyttömyydet ovat uhkaavia. Olemme nyt nähneet sekä Celsiuksen että 3AC:n putoavan partaalle. Odotettavissa on, että lisää yrityksiä seuraa. Jos et ole vielä tehnyt niin, on aika olla erittäin varovainen riskien suhteen ja selvittää tarkalleen, kenelle olet alttiina. Tämä ei ole vielä ohi.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.