Celsius Networkin aiheuttama kryptoromahdus: mitä se kaikki tarkoittaa, syväluotaus

By: Dan Ashmore, CFA
Dan Ashmore, CFA
Dan on Invezzin tietoanalyytikko, joka yhdistää kvantitatiiviset taidot ja makrotalouden taustan laatien analyyseja useista talouteen liittyvistä aiheista. Hän työskenteli… lue lisää.
on kesä 14, 2022
Updated: kesä 18, 2022
  • Celsius on keskeyttänyt nostot, mutta mitä tämä tarkoittaa heidän vakavaraisuudelle ja koko markkinoille?
  • Ketjutiedot osoittavat Celsiuksen investoineen Anchor Protocoliin, viime kuussa nollautuneeseen Terra-alustaan
  • Tether ja Kanadan toiseksi suurin eläkerahasto ovat Celsius-sijoittajien joukossa – leviääkö tartunta?

Ohhoh. Tuntuu kuin olisin vasta eilen kirjoittanut syväluotausta Luna/UST-kuolemankierteestä, joka käynnisti kryptovaluuttamarkkinoiden romahduksen – Bitcoin putosi 40 000 dollarista 30 000 dollariin ja koko ekosysteemi katoaa.

Heräsin tänä aamuna nähdäkseni Bitcoinin kurssin olevan 23 500 dollarissa, kun lainausalusta Celsius ilmoitti keskeyttävänsä kaikki nostot ja siirrot. Maanantai on jo tarpeeksi vaikea – jotain rajaa. Mutta luulen, että toinen kuolemankierteen syväluotaus on paikallaan.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Mitä tämä tarkoittaa?

Ennen kuin likaamme kätemme, haluan selittää nopeasti niille, jotka eivät tiedä, mikä Celsius on. Se toimii samalla tavalla kuin pankki – mutta erittäin aggressiivinen pankki (kasvoin Irlannissa ja elän vuoden 2008 pankkikriisistämme, joten valitettavasti olen nähnyt tästä kaikuja ennenkin!).

Asiakkaat tallettavat kryptonsa Celsiukseen (Bitcoin, Ethereum, mikä tahansa), ja alusta lainaa tämän krypton lainaajille. Siksi asiakas luovuttaa kryptonsa Celsiukselle, joka puolestaan lainaa sen pankin tavoin. Celsius maksaa tallettajille tuottoa, mikä on asiakkaiden motiivi tallettaa kryptonsa Celsiukselle. Tämä tuotto on dynaaminen ja vaihtelee ajoittain. Nappasin esimerkiksi Bitcoinin uusimmat hinnat Celsius-verkkosivustolta ja liitin alle. Bitcoin on vain esimerkki – tallettajilla on mahdollisuus ansaita tuottoa kaikenlaisista kryptovaluutoista ja stablecoineista.

Kuten yllä olevasta voidaan nähdä, tätä tuottoa voidaan lisätä, jos tallettajat päättävät saada palkkionsa alustan alkuperäisessä tunnuksessa Celsius (eikä valuutassa, jolla he tallettavat).

On mielestäni reilua sanoa, että jokainen, joka päätti jahdata tätä lisätuottoa ja vastaanottaa Celsius-tokeneita, on todennäköisesti katunut sitä. Tätä kirjoittaessani sen markkina-arvo on 66 miljoonaa dollaria, mikä on 97 % vähemmän kuin kaikkien aikojen ennätys, 1,7 miljardia dollaria, noin vuosi sitten. Jos se ei olisi niin tuhoisaa, hintakaavio olisi melkein runollisesti symmetrinen, eikö niin?

Eilisiltainen ilmoitus

Aivan kuten edellä mainitsin, kotimaassani Irlannissa pankit kaatuivat vuonna 2008. Lopulta IMF joutui pelastamaan ne 67,5 dollarin pelastuspaketilla (kontekstin vuoksi olemme pieni maa – se oli yli 40 % BKT:stämme ja on yksi historian suurimmista pankkikriiseistä). Täällä on sama tilanne, nyt pelätään, että Celsius on maksukyvytön eilisen ilmoituksen jälkeen.

Joten katsotaan mitä tämä tarkoittaa.

Ensinnäkin laadullinen puoli on yksinkertainen ja melko kirottava. Celsiuksen kaltainen liiketoiminta on riippuvainen likviditeetistä toimiakseen. Jos asiakkaat eivät enää viihdy talletusten tekemisessä, ei ole bisnestä – taas aivan kuten pankissa. Joten eilisen kaltainen ilmoitus, että asiakkaat ovat menettäneet varansa, on ilmeisesti pahin mahdollinen asia, joka voi tapahtua, koska se tuhoaa luottamusta tulevaan. Tästä yksinkertaisesta syystä kaksi asiaa ovat heti erittäin selkeitä, eikä niitä tarvitse liioitella:

  1. Celsius on valtavissa, massiivisissa vaikeuksissa, ja heidän päätöksensä keskeyttää nostot oli pakollinen, ja se on viimeinen yritys pelastaa yritys
  2. Luottamus pitkän aikavälin malliin on nyt poissa, ja se itsessään on tappava isku

Ensimmäinen kohta, jota käsittelen seuraavaksi ja arvioin, kuinka suuressa vaikeuksissa he ovat, sekä kuinka he pääsivät tähän paikkaan. Toinen on juuri se, mitä näimme Terra-kuolemankierteen yhteydessä – kriisi on itse kriisi, mutta ei kuulosta tässä aivan liian hämmentävältä Christopher Nolanin käsikirjoitukselta. Liiketoimintamalli, joka perustuu asiakkaiden luottamukseen keskitettyyn toimijaan, ei tule menestymään hyvin, kun sama keskitetty toimija polttaa nuo asiakkaat. Niin surullista kuin se onkin, tiedätkö mitä tapahtuu, kun koira puree maitomiestä, eikö niin? (Puhutaan siitä, onko tilaustoimitukset tehneet maitomiehistä vanhentuneita? En ole kuullut termistä pitkään, pitkään aikaan, mutta en välitä, kun olen nähnyt kynnyksen luona korkealla maitopakkauksia).

Hassua kyllä, Celsius on hyvä neuvojen lähde siitä, kuinka tärkeää on säilyttää varojen käyttöoikeus:

Sanoiko joku ironiaa?

Mitä tässä oikein tapahtui?

”Äärimmäisten markkinaolosuhteiden vuoksi ilmoitamme tänään, että Celsius keskeyttää kaikki nostot, vaihdot ja siirrot tilien välillä”, Celsius Network sanoi lausunnossaan. ”Suoritamme tämän toimenpiteen tänään antaaksemme Celsiukselle paremmat mahdollisuudet noudattaa ajan mittaan vetäytymisvelvoitteitaan.”

Kirjoitin tällaisen tapahtuman mahdollisuudesta edellä mainitussa Luna kuolemanspiraali -artikkelissa, eikä sen pitäisi tulla yllätyksenä markkinoille. Luna oli huipussaan 42 miljardin dollarin kolikko, kun taas UST oli stablecoin arvoltaan 18 miljardia dollaria – ja Anchor-protokollassa oli 17 miljardia dollaria. Tämä on valtava määrä pääomaa, eikä se voi yksinkertaisesti kadota ilman tartuntavaikutuksia. Celsius näyttää olevan yksi niistä tartunnan uhreista. En usko, että se jää viimeiseksi.

Ensimmäinen utelias punainen lippu Celsiukselle tuli nimenomaan, kun alla olevat huhut alkoivat kiertää viime kuussa, väittäen, että Celsius oli mukana keskusteluissa Terran ostosta, kun kriisi oli laantumassa viime kuussa. Miksi, meidän pitäisi kysyä, Celsius välitti? Voisiko olla, että he ovat jotenkin mukana Terrassa? Jos vain olisi alusta, jolla yritys voisi ansaita helppoa tuottoa…

Tämä oli sinänsä punainen lippu, mutta Twitterissä oli myös huhuja mahdollisista tuomiopäivän vaikutuksista. Salaliitot kiertävät joka päivä kryptokirjoissa, eivätkä useimmat niistä ole huomion arvoisia, mutta lopputulos on selvä: tämä on Terran kriisin leviäminen, ja minkä tahansa tuottoa maksavan tuotteen riski nousi massiivisesti Terran kriisin myötä. Kuten sanoin edellisessä artikkelissa, kuka tietää, mitkä yritykset kulissien takana sijoittivat Anchoriin? Kuka tietää, mitä he tekivät sijoittaja- tai asiakasvaroilla odottaessaan niiden käyttöönottoa?

Numerot

Nyt on selvää, että huhut olivat tietysti enemmän kuin pelkkiä huhuja (kaikki tämä puhe tai huhut saavat minut haluamaan kuunnella yhden kaikkien aikojen parhaista albumeista, tietyltä Fleetwood Macilta). Ja tässä se on mielenkiintoista, koska puolellamme on lohkoketju, joka lähettää kaiken reaaliajassa. Suljettuaan B-sarjan korotuksen viime marraskuussa, Celsiuksen arvoksi arvioitiin 3,5 miljardia dollaria, kun taas toimitusjohtaja ilmoitti, että heillä oli 28,6 miljardia dollaria hallinnoitavia varoja (AUM).

Tämä The Logicin viiden viikon takainen raportti osoitti sitten, että AUM oli pudonnut 12 miljardiin dollariin. Heidän osoitettiin myös osallistuneen UST-kriisiin. Lompakkoketjuun kaivettuaan tämä lompakko on rumaa luettavaa (vakavasti, jos salkkusi näytti huonolta, katso se), osoittaa, että se nosti varoja Anchor-protokollasta UST-fiaskon aikana. Ai niin – ja lompakko kuuluu Celsiukselle. Hups.

Jos näkisin laina-alustani nostavan 225 miljoonaa dollaria Anchorista, sen lisäksi, että yllä oleva raportti korosti AUM:n laskua sekä jatkuvaa laskusuuntaista makrotunnelmaa ja UST-kriisin seurauksia, olisin hyvin peloissani vähintäänkin pääomani puolesta. Ja se on melko ilmeinen päätelmä, mikä tarkoitti, että monet ihmiset ajattelivat sitä. Ja yhtäkkiä meillä on pääomaajo, jota alusta ei kestä.

Lohkoketjuanalytiikkayritys Nansen väitti myös, että Celsiuksella voi olla myös ”merkittäviä ETH-vastuita”. He eivät olleet väärässä. Katsokaa tätä osoitetta, sillä Celsius siirsi yli 320 miljoonaa dollaria kryptoa FTX-pörssiin ennen kuin ilmoitti, että nostot keskeytettiin epätoivoisena likviditeetin lisäämiseksi.

Mitä se tarkoittaa jatkossa?

Uskon, että Celsius on lopussa. En yksinkertaisesti voi kuvitella, kuinka he palauttavat luottamuksen liiketoimintamalliin nykyisestä, vaikka he selviäisivätkin maksukyvyttömyydestä lyhyellä aikavälillä. He ovat nyt samassa paikassa, jossa Do Kwon ja hänen Terra-kaverinsa olivat epätoivoisesti räpytellen Bitcoin-myyntimääräyksillään nostaakseen sidosta.

Luulen, että ne voisivat sulautua nyt uudelleen nimettyyn Luna Classiciin ja luoda jonkinlainen uusi vapaapudotus – ehkä he voisivat kutsua sitä Fahrenheitiksi? Ooh, pidän siitä nimestä. Myy muutama NFT ja se voi olla yhden miljardin dollarin markkina-arvoinen kolikko.

Mutta vakavasti ottaen, ajoitus ei voisi olla huonompi tässä – sijoittajia polttaa edelleen UST-fiasko, osakemarkkinat ovat tunkeutumassa ja taantuman pelot kasvavat (ellemme jo ole mukana). Lompakot ohenevat inflaatiokriisin myötä, ja kaikkialla on huonoja uutisia. Nyt haluat, että luotan sinulle rahani uudelleen sen jälkeen, kun olet polttanut minut aiemmin? Ei kiitos.

Mutta se on paras tapaus – jossa Celsius selviää tarpeeksi kauan yrittääkseen jopa rakentaa yritystä uudelleen. En näe sitä tapahtuvan.

Tartunta

Kuten olen sanonut useaan otteeseen, tämä on tartunnan sivuvaikutus, eikä tartunta välttämättä ole ohi. Se on surullista, koska Terra-fiaskon tapaan yksityissijoittajat jäävät pitämään pussia, koska he kantavat riskejä, joita he eivät tienneet ottavansa alun perin. Monet eivät tienneet UST-stablecoinin takana olevaa mekanismia, aivan kuten monet eivät tienneet, että Celsius jahti tuottoa Anchor-protokollan kautta.

Nämä tartuntavaikutukset eivät myöskään välttämättä ole ohi. Jos olisin sinä, istuisin tässä, kunnes se räjähtää ohi – takaisin saamasi tuotto ei kompensoi sinua tarpeeksi vasemman puolen riskiä, mikä on huomattavasti todennäköisempää tässä riskittömässä ympäristössä.

Kanadan toiseksi suurin eläkerahasto (CDPQ), jonka nettisivujensa mukaan AUM on 420 miljardia dollaria, sijoitti 400 miljoonaa dollaria Celsius-rahoituskierrokseen lokakuussa. Heidän varatoimitusjohtajansa kertoi Financial Timesille tuolloin, että rahasto keskittyi tekemään ”opportunistisia” sijoituksia ”rakeissa timanteissa” alkuvaiheessa oleviin yrityksiin, jotka hyödyntävät lohkoketjuteknologiaa osana 40 miljardin dollarin alttiutta rahoituspalveluille maailmanlaajuisesti.

”Tämä on pieni monipuolistamisnäytelmä. Emme aio panostaa täysin digitaaliseen omaisuuteen”, hän sanoi ja lisäsi, että CDPQ ei harkitse varojen kohdistamista suoraan digitaaliseen omaisuuteen. ”Bitcoin? Ei, ehdottomasti ei”, hän sanoi. Hups.

Lieka

Mukana on myös kaikkien suosikki stablecoin, Tether – mikä on tietysti valtava uutinen koko kryptoekosysteemin terveydelle ja likviditeetille. Tether lainasi Celsiukselle miljardi dollaria vuonna 2021 ja veloitti Celsiuksen toimitusjohtajan Alex Mashinskyn mukaan 5–6 prosentin korkoa. Vaikka Tether väittää, että kaikki lainatoiminta on ”ylivakuutettua”, he ovat myös varhainen sijoittaja Tetheriin (he olivat jopa johtava sijoittaja kesäkuun 2020 rahoituskierroksella), ja heidän oli pakko antaa lausunto, jossa he kielsivät osallistumisensa.

Vaikka Tetherin sijoitussalkku sisältää sijoituksen yritykseen, joka edustaa minimaalista osaa omasta pääomastamme, tämän sijoituksen ja omien rahastojemme tai vakauden välillä ei ole korrelaatiota.

Markkinavaikutus

Markkinat laskevat vapaasti. Yllä olevan ja sen tosiasian valossa, että Tether oli irrottautunut UST-kriisin aikana 95 senttiin, en olisi odottanut sen pysyvän niin lujasti tässä. Vaikka teknisesti se on laskenut, sen kauppa on tällä hetkellä vain 0,9975 dollaria – ei silti voida hyväksyä stablecoineja, mutta pysyy suhteellisen lujana. Älä ihmettele, jos tämä muuttuu lähitulevaisuudessa.

Toisaalta Bitcoin on noussut yksisuuntaiseen junaan Paintowniin. Alla oleva yhden päivän kaavio havainnollistaa tätä hyvin luoden ihanan 45 asteen kulman, koska se on pudonnut 28 000 dollarista 23 500 dollariin kirjoittamishetkellä.

Toki, se on kriisi ja lasku on tulossa, mutta sopiiko rangaistus rikokseen? 16 %:n pudotus on paljon, enkä usko, että Celsius on täysin vastuussa. Jos emme olisi saaneet perjantain inflaatiolukuja ja niihin liittyvää osakemarkkinoiden ydintä, seuraukset eivät ole näin rajuja. Valtamedia keskittyy todennäköisesti toiseen krypto-kuolemankierteeseen, mutta sääolosuhde on nyt pelottava – eikä se kaikki johdu Celsius-asteista.

Celsiuksella on kuitenkin Bitcoin, aivan kuten Do Kwon piti Bitcoinia UST-kriisin aikana. Tämä merkitsee tunnettua myyntipainetta, joka saa Bitcoinin haltijat myymään, mikä aiheuttaa lisää paniikkia ja sykli jatkuu. Oletko kuullut tätä osaa aiemmin?

Asiakkaiden Bitcoin on selvitystilassa ja vähittäiskauppa – jälleen – pidä pussista. Joten tämä on jälleen surullinen päivä krypton kannalta erittäin ankarassa ajassa. Mutta jos aiot ottaa yhden asian pois tästä kaikesta, ystävät, niin tässä tapauksessa Bitcoinin maksimiarvot eivät ole koskaan olleet näin oikein:

Ei avaimiasi, ei kolikoitasi.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., Capital.com
9.3/10
75.26% of retail investor accounts lose money when trading CFDs with this provider. You should consider whether you can afford to take the high risk of losing your money.