FTX ostaa BlockFi:n. Mutta miksi niin halvalla (25 miljoonalla dollarilla)?

Ohi:
päälle heinä 6, 2022
  • BlockFi:n arvo oli viime vuonna 5 miljardia dollaria. Nyt se myydään FTX:lle 25 miljoonalla 99,5 % alella.
  • Celsius ja CoinFlex ovat keskeyttäneet nostot, mutta BlockFi väittää, että ne ovat toistaiseksi maksukykyisiä.
  • Avoimuuden ja sääntelyn puute kryptolainauksen alalla tarkoittaa, että BlockFi-tase on mysteeri.

Kirjoitin tääl viime viikolla, että kryptovaluutoilla on tarttuva tauti, sillä monet yritykset ovat joutuneet ylivelkaantuneisiin taseisiin ja heikkoon riskienhallintaan.

BlockFi oli juuri ottanut 250 miljoonan dollarin luottolimiitin FTX:ltä, joka on – niille, jotka eivät ole perillä yrityssanastosta – pohjimmiltaan hieno termi ”pelastuspaketille”.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Nyt FTX:llä on valmiudet ostaa kyseinen kiistelty yritys melko ylivoimaisella 25 miljoonalla dollarilla.

Ron Burgundy GIF - Find & Share on GIPHY

Huhu vai vahvistettu tieto?

Kryptovaluutta voi toisinaan olla kuin lukion ruokala, jossa huhut lentävät armottomasti, joten yritetäänpäs selventää asiaa ja katsoa mitä oikein on meneillään. Ensinnäkin ajatus oli, että FTX oli vain hankkimassa optiota BlockFi:n osakkeista, sitten uutisoitiin, että kyseessä oli suora (ja huomattava) osa pääomasta, ennen kuin nyt näyttää siltä, että sopimus on valmistumassa koko kokonaisuudesta.

Vallitseva luku on 25 miljoonaa dollaria, vaikka tietyt lähteet viittaavat 50 miljoonan dollarin lukemaan. Ei kuitenkaan ole epäilystäkään siitä, että osto – olipa se sitten 25 miljoonaa dollaria tai 50 miljoonaa dollaria – on pikkusumma, kun tarkastellaan BlockFi:n arvonmäärityksiä historiallisesti.

Maaliskuussa 2021 BlockFi päätti D-sarjan rahoituskierroksensa arvolla 3 miljardia dollaria. Kolme kuukautta myöhemmin kesäkuussa 2021 heidän kerrottiin keränneen varoja 5 miljardin dollarin arvosta. Bloomberg raportoi kolme viikkoa sitten, että yritys aikoi kerätä varoja miljardin dollarin arvosta. Ja nyt, kun kalenteri näyttää jo heinäkuuta, tutkin tarinaa FTX:n yritysostosta vaivaisella 25 miljoonalla dollarilla.

Lainatakseni kämppäkaveriani, kun räjäytin ketsuppipullon viime kuussa, mitä hemmettiä?

Näyttääkseni tämän visuaalisesti piirsin seuraavat BlockFi-arvot Bitcoinin hintaa vastaan. En aio valehdella, kaavio on inhottava.

Miksi siis lasku?

Kaikki on ilmiselvää näin jälkikäteen, mutta BlockFin kaltaisten yritysten aggressiivinen luonne oli resepti katastrofiin. Huolimatta siitä, että he markkinoivat itseään ”kryptaluotonantajina”, jotka maksavat tuottoa asiakkaiden talletuksista, todellisuudessa nämä yritykset ovat toimineet erittäin aggressiivisina hedge-rahastoina. Asiakkaat luottivat siihen, että nämä yritykset sijoittavat heidän rahansa, eivätkä ymmärtäneet sitä, mikä kertoo jotain härkämarkkinoiden hysteriasta kryptomarkkinoilla, kun rahaa virtasi sisään joka puolelta.

Markkinat kuitenkin nöyristyttävät kaikkia, ja juuri näin on käynyt tässä tapauksessa. BlockFi oli aivan liian aggressiivinen ja osoitti täydellistä riskinhallinnan puutetta. Vaikka se ei ole yhtä kohtalokas kuin muut vastaavat kryptoluotonantajat Celsius ja CoinFlex, jotka molemmat joutuivat keskeyttämään nostot likviditeettikriisiensä tukemiseksi, sekä Three Arrows Capital, jota uhkaa selvitystilaan asettaminen, BlockFi on hyvin pitkälti viimeisten joukossa.

Salaperäinen luonne ja säätelyn puute tarkoittavat, että emme voi olla varmoja siitä mitä BlockFi:n taseessa oli, mutta mitä todennäköisimmin se oli ääriään myöten täynnä erittäin korreloituneita kryptoinstrumentteja. Kun nämä varat alkoivat pudota yhteen ääneen – mikä on historiallisesti aina tapahtunut krypton romahtaessa – BlockFi:n osakepositio heikkeni.

Se, mikä muutti tämän vakavan tilanteen täysimittaiseksi kriisiksi, oli sitten se, että asiakkaat pahensivat BlockFin rasitusta juoksemalla oville kerralla, nostamalla varoja ja testaamalla BlockFin reservien likviditeettiä.

Raportit väittävät myös, että jopa 80 prosenttia BlockFi:n työvoimasta voidaan päästää irti yrityksen pyrkiessä leikkaamaan kustannuksia. Sam Bankman-Fried ja FTX, jotka ovat asettuneet eräänlaiseksi kryptomaailman IMF:ksi – viimeisenä lainanantajana – yrittävät nyt 25 miljoonan dollarin yritysostolla elvyttää yrityksen.

Vaikka otsikoissa on 25 miljoonaa dollaria, velkaa ja epäselviä sitoumuksia voi helposti olla valtava määrä, mikä tarkoittaa, että todellinen luku on paljon suurempi. Mutta jälleen kerran, sääntely ja avoimuus eivät yksinkertaisesti ole kuvioissa, joten tämä on olettamusta.

BlockFi:n toimitusjohtaja, Zac Prince, kiisti sen, että 25 miljoonan dollarin arvonmääritys oli ”huhua”. Toisaalta sen jälkeen, kun yksityiskohtia sijoittajille suunnatusta puhelusta oli vuotanut tietoja, joiden mukaan FTX voisi muuttaa lainansa BlockFi-yhtiölle osakkeiksi ilman rajoituksia, BlockFi-yhtiön edustaja väitti, että tämä toteamus oli ”erittäin spekulatiivinen”.

Henkilökohtaisesti ainoa asia, jota pidän tässä spekulatiivisena, on selviääkö BlockFi tästä sotkusta. Mitkä asiakkaat aikovat taas luottaa tähän pankin hedge-rahastoon säästöjään?

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla. eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money