Kolme tärkeintä sijoitustilastoa

Ohi:
päälle syys 20, 2022
Päivitetty: syys 26, 2022
 • Osakemarkkinat ovat tuottaneet keskimäärin 8,5 % vuodessa
 • Aktiiviset sijoittajat pärjäävät osakemarkkinoilla
 • Historia osoittaa, että syitä ostaa on runsaasti, vaikka pelkäänkin talouden tilan heikkenemistä

Sijoittamisesta on saatavilla kolme erittäin tehokasta tilastoa. Itse asiassa uskon, että ne ovat kolme tärkeintä tietoa, jotka jokainen sijoittaja voi ymmärtää. Ne ovat uskomattoman yksinkertaisia, mutta niillä on kauaskantoisia vaikutuksia.

 1. Useimmat aktiiviset sijoittajat eivät voi voittaa markkinoita
 2. S&P 500:n inflaatiokorjattu historiallinen tuotto on keskimäärin 8,5 %
 3. Markkinat ovat erittäin epävakaat

Nämä tilastot ovat kaikkea muuta kuin salaisia, mutta monet tiedotusvälineet ja sijoittajat jättävät ne myös uteliaan huomiotta. Ihmisen tunteet ovat mielestäni voimakas asia.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Aktiivinen hallinta heikentää indeksirahastoja

Ensinnäkin väite siitä, että useimmat aktiiviset tuotot eivät päihitä markkinoita, on objektiivisesti totta – hyvin yksinkertaista. Epäselvyyksien välttämiseksi käytän S&P 500:aa ”markkinoiden” sijaisarvona, joten 8,5 %:n keskiarvo on päihitettävä vertailukohta. Markkinoiden voittaminen on vaikeaa.

Tästä on tehty lukuisia tutkimuksia, ja lähes jokaisella on aktiivisia sijoittajia, jotka eivät pysty vastaamaan markkinoihin pitkällä aikavälillä. Tämä tapahtuu palkkioiden yhdistelmän kautta: transaktiopalkkiot, hallinnointipalkkiot, tutkimuspalkkiot, järjestelmänvalvojat, analyytikkopalkat jne. – lista jatkuu ja kaikki niistä syövät sijoittajien tuottoja.

Jos haluat tarkastella tämän taustalla olevia todisteita tarkemmin, tämä tutkimus osoittaa, että 87 % yhdysvaltalaisista johtajista suoriutui vertailuindeksistä huonommin vuosina 2005–2020. Ehkä havainnollistavampi on tämä S&P Globalin tutkimus, joka antaa hyvän kuvan vertailusta vuosi vuodelta. Ei ole väliä mikä lopullinen luku on, melkein jokainen tutkimus on tukenut passiivista hallintaa.

S&P 500 -indeksi on pitkällä aikavälillä nousussa

Lähdetäänpäs pikaiselle muistelumatkalle:

 • 1973 öljykriisi ja inflaatiokierre
 • Latinalaisen Amerikan velkakriisi, 1980-luku
 • 1990-luvun Skandinavian pankkikriisi
 • Dot-com-kupla, 00-luvun alku
 • 2008 talouskriisi
 • COVID-19 pandemia, 2020

Tämä on vain mukava pieni valikoima kriisejä, joita olemme kohdanneet lähihistoriassa. Ja kaiken kaikkiaan osakemarkkinoiden keskiarvo on ollut edelleen 8,5 %.

Myönnettäköön, että tuntuu kuitenkin siltä, että maailma kaatuu päällemme tällä hetkellä. On sekä masentavaa että surrealistista, että elämme vuotta 2022 ja Euroopassa on sota. Inflaatio kiihtyy tasolle, jota ei ole nähty sitten 70-luvun. Yhdysvaltain keskuspankki yrittää saada kaiken kuriin. Kansainvälinen velka on ennätystasolla. Talouden pitkän aikavälin tilanne tuntuu yhtä epävarmalta kuin koskaan ennen.

Ja silti, katso alla olevaa kaaviota.

Historian paino on osakemarkkinoiden puolella.

Jos olet seurannut äskettäin kirjoituksiani, tiedät, että olen melko karhumainen talouden suhteen. Itse asiassa suorastaan pelkään tulevaa. Mutta riittääkö sisuni voittamaan tämän artikkelin kahden otsikkotilaston osoittaman historiallisen tuoton? Kuka minä olen ajatellakseni olevani niin älykäs, että voin voittaa markkinat kaiken tämän todisteen edessä?

Artikkelini pari viikkoa sitten hahmotteli tämän hyvin – olen yhtä pessimistinen kuin melkein kuka tahansa tulevaisuuden suhteen, mutta tein kuitenkin vuoden suurimman osakeostoni.

Aikahorisontti ja riskinsietokyky ovat tärkeitä

Tietenkin tässä piilee myös varoitus, että tämä kaikki on ankkuroitu mihin tahansa aikahorisonttiin sijoittajana sekä riskinsietokykyysi.

Itse olen nuori ilman lapsia tai asuntolainaa. Ainoa iso ostokseni lähi- ja keskipitkällä aikavälillä on todennäköisesti riisin massaostos Sainsbury’sista (isot pussit ovat vain niin paljon halvempia, ja se säästää monilta kauppamatkoilta).

Mutta osakemarkkinoiden lyhytaikainen epävakaus on vaarallinen peto. Pohjimmiltaan siksi sijoittajille maksetaan 8,5 % vuodessa – kestämään tämän volatiliteetin. Jos salkkutavoitteesi ja riskinsietokykysi eivät anna sinun kestää tätä epävakautta, tietäen, että sijoituksesi voi olla 50 % pienempi muutaman kuukauden kuluttua, se ei ole sinulle sopiva sijoitus.

Jälleen alla oleva erittäin yksinkertainen kaavio osoittaa, kuinka ylös- ja alaspäin markkinat voivat olla. Katso vain vuotta 2008 (- 37 %:n tuotto) nähdäksesi kuinka nopeasti asiat voivat muuttua. Vaikka vuotta on kulunut yhdeksän kuukautta, markkinat ovat tätä kirjoittaessani jo 19 prosenttia miinuksella.

Pitäisikö minun ostaa osakkeita?

Kaiken tämän todisteen edessä argumentti on ostaa osakkeita – ainakin indeksirahastoa – ainakin indeksirahasto – markkinoiden rajujen notkahdusten seuraaminen on vahvaa, jos aikahorisontti on pitkä.

Markkinat nousevat – se on väistämätöntä. Kyse on vain siitä, milloin ja kuinka paljon kipua sinun on kestettävä lyhyellä aikavälillä. Minulle tunteeni talouden lähestyvästä tuhosta ovat totta, mutta historia on liian raskas – ja aikahorisonttini liian pitkä – joten minua ei kiinnosta olla kiinnostunut tämän vetäytymisen jälkeen. Minun täytyy vain purra hampaitani ja unohtaa hinnat lähitulevaisuudessa ja rukoilla, että aavistukseni taloudesta on väärässä.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla. eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money