Fed nostaa korkoja jälleen, mutta Euroopassa ja Isossa-Britanniassa tilanne on vielä huonompi

Ohi:
päälle marras 3, 2022
Listen to this article
  • Yhdysvaltain keskuspankki nosti korkoa 0,75 %, sen odotetaan olevan 4,5 % vuoden loppuun mennessä
  • Keskimääräinen 30 vuoden asuntolaina ylittää 7 %, kun se viime vuonna oli 3,1 %
  • Eurooppa ja Yhdistynyt kuningaskunta ovat jääneet jälkeen taantuman vuoksi

Uusi päivä, uusi koronnosto Yhdysvaltain keskuspankilta. Mikä on uutta?

On turvallista sanoa, että vuoden 2008 suuresta finanssikriisistä lähtien riehunut kaikkien nousukausien isä on nyt ohi.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Kuinka korkealle korot nousevat?

Markkinat heiluvat, kun Yhdysvaltojen keskuspankki nostaa korkoja käydäkseen inflaation kimppuun. Tämä imee likviditeettiä taloudesta, kun investointeja vähennetään ja viimeisen vuosikymmenen vapaata kulutusta rajoitetaan. Se kuitenkin nostaa myös asuntolainojen korkoja.

Kuusi peräkkäistä koronnostoa on jyrkin korkojen nousu sitten 80-luvun. Tuolloin ne nousivat lähes 20 prosenttiin, jolloin inflaatio jylläsi vieläkin kovemmin kuin nykyään. Se on kaukana tästä päivästä, jolloin korot ovat 3,75–4 prosenttia. Niiden odotetaan nousevan 4,5 prosenttiin vuoden loppuun mennessä.

Asuntolainojen korot

Tämä kaikki vaikuttaa tietysti asuntolainojen korkoihin. Vaikka Fedin korko on lyhytaikainen, 30 vuoden kiinteäkorkoisten asuntolainojen keskikorko Yhdysvalloissa ylitti tällä viikolla 7 % asuntolainojen ostajan, Freddie Macin, mukaan.

Tämä on hämmästyttävä harppaus viime vuoden 3,14 prosentin lukemasta. Asuntokauppa alkaa hidastua, mutta työmarkkinat ja kuluttajien kysyntä eivät ole kärsineet Fedin toimista.

Vaikka tämä kuulostaa päällisin puolin hyvältä, se estää inflaation alenemisen, sillä Fedin päättäjät myöntävät, että inflaatio on ollut pysyvämpi kuin alun perin ajateltiin, ja samalla lisäsivät, että ”lopullinen korkotaso on korkeampi kuin aiemmin odotettiin”.

Tämä on melko selvää kenelle tahansa, kun inflaatio liikkuu lähellä 40 vuoden huippulukemia vuosi sen jälkeen, kun ”ohimenevä” oli muotisana jokaisessa lehdistötilaisuudessa.

Eurooppa ja Iso-Britannia

Yhdysvaltain keskuspankki johtaa kuitenkin laumaa. Yhdistynyt kuningaskunta kokoontui tänään iltapäivällä ilmoittamaan, minkä odotetaan olevan terve koronnosto, jatkaessaan Trussin myrskyisän valtakauden aiheuttamien vahinkojen korjaamista. Inflaatio oli syyskuussa 10,1 prosenttia, ja punta on joutunut murskatuksi valuuttamarkkinoilla.

Myös Eurooppa kohtaa taantuman suoraan kasvoihinsa. Euroopan keskuspankki (EKP) toteutti viime viikolla toisen peräkkäisen jumbokorotuksen – 75 peruspistettä – ja on nyt nostanut korkoja 2 prosenttia kolmessa viime kokouksessa, mikä on korkein koronnosto sitten vuoden 2009.

Muistutus siitä, että vaikka asiat ovatkin huonosti Yhdysvalloissa, ne ovat vielä huonommin Atlantin toisella puolella. Ihmiset kärsivät kaikkialla, sillä inflaatio ei suostu kuolemaan ilman taistelua, minkä vuoksi kaikki ne, jotka pitivät inflaatiota ”ohimenevänä”, ovat erehtyneet pahasti.

Sijoita kryptoihin, osakkeisiin, ETF-rahastoihin ja vastaaviin muutamassa minuutissa suosikkivälittäjämme, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money