USD/JPY daalt na rentebeslissingen van de Fed en de BOJ

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on sep 17, 2020
  • De USD/JPY daalde na de rentebeslissingen van de Fed en de BOJ.
  • De Fed liet haar beleid ongewijzigd en gaf aan dat de rente nog drie jaar zo laag zal blijven.
  • De BOJ liet ook de tarieven en de kwantitatieve versoepelingsmaatregelen ongewijzigd.

Het USD / JPY paar daalde gisteren scherp voor en na het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed). Vandaag wist het paar een aantal van die verliezen uit te wissen toen traders nadachten over het rentebesluit van de Bank of Japan (BOJ). Het handelt op 105,05, wat iets boven het nachtelijke dieptepunt van 104,80 is.

USD/JPY
USD/JPY reageert op Fed en BOJ beslissingen

Fed rentebesluit

In haar nauwlettende rentebesluit besloot de Fed de rentetarieven in de Verenigde Staten ongewijzigd te laten. Dat was in lijn met wat analisten van Reuters en CNBC verwachtten. Het was ook in overeenstemming met de eerdere verklaring van Jerome Powell over toekomstige tariefverhogingen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De bank liet ook het aanhoudende tempo van de activa-aankopen – kwantitatieve versoepeling – ongewijzigd, aangezien het de economie blijft ondersteunen. In haar puntplot verwachten 13 van de 17 leden dat de bank de rente op dit niveau in ieder geval tot 2023 laat staan. In de bijbehorende verklaring zei de Fed dat ze geen haast zal hebben om de rente te verhogen, zelfs niet wanneer de inflatie tot boven de 2% oploopt.

De Amerikaanse economie heeft de afgelopen maanden een sterk herstel doorgemaakt. Het is inderdaad sneller hersteld dan de bank had verwacht. Maar dit herstel is verre van compleet, zoals blijkt uit de recente gegevens. Gisteren toonden gegevens uit de VS aan dat de groei van de detailhandelsverkopen in augustus afnam nadat de $ 600 extra werkloosheidsuitkeringen waren beëindigd. En eerder deze maand toonden gegevens aan dat de economie slechts 1,37 miljoen banen toevoegde. Dat was lager dan de 1,4 miljoen die analisten hadden verwacht.

De USD / JPY zal later vandaag reageren op de werkloosheidsclaims in de VS, de start van huisvesting, bouwvergunningen en de productie-index van de Philadelphia Fed.

Bank of Japan laat de rente ongewijzigd

De USD / JPY steeg licht nadat de Bank of Japan haar rentebesluit had genomen. Net als de Fed heeft de BOJ zijn beleidsmaatregelen intact gelaten. Het liet de rente ongewijzigd op min 0,1% zoals de meeste analisten hadden verwacht. Het ging ook door met het controleprogramma voor de rentecurve. Dat is een programma waarbij de bank zoveel mogelijk activa koopt in een poging om het rendement van de 10-jarige staatsobligaties op nul te houden.

In de verklaring zei de bank blij te zijn met het aanhoudende tempo van herstel, dat wordt gesteund door de BOJ en de overheid. In de verklaring zei Hurohiko Kuroda:

“De bank zal doorgaan met kwantitatieve en kwalitatieve monetaire versoepeling met beheersing van de rentecurve, gericht op het behalen van de prijsstabiliteitsdoelstelling van 2%, zolang dit nodig is om die doelstelling op een stabiele manier te handhaven.”

Het BOJ-besluit kwam een dag nadat Japan een nieuwe premier ontving, Yoshihide Suga. De langetermijnminister verving Shinzo Abe, die om medische redenen ontslag nam.

Technische vooruitzichten USD/JPY

USD/JPY
USD/JPY technische grafiek

Het USD / JPY paar handelt op 105,05, wat iets onder de 50 en 25-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden ligt. De prijs ligt ook iets onder het retracementniveau van 38,2% van Fibonacci. Ook ligt de prijs onder de dalende oranje trend. Maar het staat ook boven de belangrijke steun op 104.11. Daarom vermoed ik dat het paar zal blijven dalen, aangezien bears naar deze steun streven.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld