DXY trekt terug voor de niet-agrarische loongegevens

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on okt 1, 2020
  • De Amerikaanse dollarindex daalde licht op de eerste dag van het vierde kwartaal.
  • In de VS is het aantal aanvankelijke aanvragen voor werkloosheid gedaald tot 837.000.
  • De maakindustrie bleef in september in het groen.

De US-dollarindex (DXY) is het vierde kwartaal in het rood begonnen toen de zorgen over Amerikaanse stimuleringsmaatregelen toenamen. De index wordt verhandeld op $ 93,75, wat iets onder het hoogste punt van deze week van $ 94,75 is.

Dollar index
US dollar index start Q4 in het rood

De aanvankelijke aanvragen voor werkloosheid in de VS dalen

De dollarindex daalt, zelfs na enkele bemoedigende gegevens uit de Verenigde Staten. Gisteren toonden gegevens van het Bureau of Labor Statistics (BLS) aan dat particuliere werkgevers in september meer dan 749.000 banen hebben toegevoegd. Dat was beter dan de gemiddelde schatting van 660 duizend uit een enquête onder economen die door Reuters werd ondervraagd.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vandaag toonden gegevens van de arbeidsafdeling aan dat de aanvankelijke werkloosheidsaanvragen de afgelopen week met 837.000 zijn gestegen. Dat was beter dan de 850K die analisten hadden verwacht. Het was ook beter dan de 873k van de vorige week. Het belangrijkste was dat het de laagste stijging was sinds maart, toen de claims met meer dan 6,8 miljoen toenamen.

Ondertussen daalden de achterblijvende aanhoudende werkloosheidsaanvragen tot 11,7 miljoen ten opzichte van de vorige 12,7. Deze cijfers kwamen een dag voordat de arbeidsafdeling de officiële niet-agrarische loongegevens zou vrijgeven. Volgens Bloomberg verwachten analisten dat de cijfers aantonen dat de Amerikaanse economie in september meer dan 850.000 banen heeft gecreëerd. Ze zien ook het werkloosheidspercentage dalen tot 8,2% en de lonen stijgen met 4,8%.

Toch is de Amerikaanse economie nog lang niet terug op het niveau van vóór de pandemie. Tot dusverre moet de economie nog ongeveer 10 miljoen banen vervullen die verloren zijn gegaan in de eerste maanden van de pandemie. En het wordt erger. Gisteren kondigde Disney aan dat het meer dan 28.000 van zijn personeelsbestand zal verminderen. Tegelijkertijd hebben luchtvaartmaatschappijen gezegd dat meer dan 32.000 banen in gevaar waren, tenzij ze nieuwe financiering binnenhalen.

De Amerikaanse industrie ziet winst

Ondertussen toonden gegevens van het Bureau of Economic Analysis aan dat de persoonlijke uitgaven in augustus met 1% zijn gestegen, terwijl het inkomen met 2,7% is gedaald. De PCE-index steeg in augustus met 0,3% en jaar-op-jaar met 1,4%.

Andere gegevens die door Markit werden vrijgegeven, toonden aan dat de PMI voor de verwerkende industrie in de VS in september steeg tot 53,2. Dat was beter dan de stijging van 53,1 van de vorige maand. Een PMI-waarde van 50 en hoger is meestal een signaal dat de branche groeit.

Volgens Markit was deze stijging vooral te danken aan een stijging van nieuwe orders, het ondernemersvertrouwen en een vollere orderportefeuille. In een verklaring zei Chris Williamson:

“Bemoedigend is dat bedrijven een duidelijke stijging van de vraag naar machines en installaties meldden, wat erop duidt dat bedrijven hun investeringsuitgaven weer verhogen nadat uitbreidingsplannen in het voorjaar waren opgeschort.”

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

US dollar index
Amerikaanse dollar index technische grafiek

De vier-uur grafiek laat zien dat de dollarindex is gedaald nadat deze op 25 september een hoogste punt van $ 94,73 bereikte. Vandaag schoof de index naar het 38,2% Fibonacci-retracementniveau op $ 93,55. Het kwam ook onder de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Ook ligt de prijs onder de dalende groene trendlijn. Daarom zal de index waarschijnlijk blijven dalen, aangezien bears streven naar het retracementniveau van 50% op $ 93,25. Begin uw handelscarrière door onze recensie van de beste forex-makelaars te lezen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld