De nettowinst van HSBC daalt met 54% in het derde kwartaal

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on okt 27, 2020
  • De nettowinst van HSBC daalt met 54% in het fiscale derde kwartaal.
  • De zakenbank meldt een omzetdaling van 11%.
  • HSBC voorspelt een bredere verlaging van de jaarlijkse kostenbasis voor 2022.

In een aankondiging op dinsdag zei HSBC Holdings plc (LON: HSBA) dat de nettowinst in het fiscale derde kwartaal daalde. Het bedrijf schreef de daling toe aan de omzet die in het derde kwartaal onder druk stond als gevolg van de coronavirus pandemie die resulteerde in lagere rentetarieven.

De aandelen van het bedrijf stegen dinsdag ongeveer 4% in de premarket-handel en stegen nog eens 2% op de markt. Met inbegrip van de prijsactie, wordt HSBC nu verhandelt voor 342 pence per aandeel, vergeleken met een dieptepunt van 283 pence per aandeel in het jaar tot nu toe. Ter vergelijking: HSBC was het jaar begonnen met een prijs per aandeel van 595 pence per aandeel.

HSBC meldt een omzetdaling van 11%

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

HSBC rapporteerde £ 1,04 miljard aan nettowinst in het derde kwartaal, wat neerkomt op een daling van 54% op jaarbasis. FactSet Consensus voor de nettowinst in Q3 bedroeg ook £ 1,71 miljard hoger. In een intern rapport vorige week onthulde HSBC dat het £ 1,5 miljard aan contanten van klanten op slapende rekeningen heeft bevroren.

In termen van omzet zag de investeringsbank jaar op jaar een daling van 11% tot £ 9,15 miljard. HSBC verwacht dat de aanhoudende COVID-19 crisis de wereldwijde rentetarieven de komende maanden lager zal houden, wat volgens haar zou kunnen wegen op haar nettorentebaten in het vierde kwartaal.

De Britse multinational wees ook op een aanzienlijke afname van slechte leningen in het afgelopen kwartaal. Voor Q4 projecteert het nu tot £ 9,97 miljard aan kredietverliezen. In het fiscale eerste halfjaar, voegde HSBC eraan toe, leidden bijzondere waardeverminderingskosten tot een aanzienlijke impact op de financiële prestaties. In haar rapport dat begin augustus werd gepubliceerd, had HSBC een daling van 77% in de nettowinst in het eerste halfjaar geregistreerd.

HSBC voorspelt een bredere verlaging van de jaarlijkse kostenbasis voor 2022

De bank met hoofdkantoor in Londen zei dinsdag ook dat ze in 2022 een bredere verlaging van de jaarlijkse kosten verwacht dan £ 23,78 miljard waar ze oorspronkelijk op gericht was. HSBC nam eerder dit jaar zijn toevlucht tot opschorting van het dividend om de economische klap van de COVID-19 crisis op te vangen. Het zei dinsdag dat een regelgevend overleg en economische voorwaarden in de eerste paar maanden van 2021 zullen bepalen of een dividend voor 2020 zal worden hersteld.

HSBC presteerde vorig jaar enigszins somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van ongeveer 8%. Op het moment van schrijven heeft ’s werelds zesde grootste bank een marktkapitalisatie van £ 69,49 miljard.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money