Wat zijn de beste cryptocurrencies in de privacysector?

Geschreven door: Michael Harris
oktober 31, 2020
  • Het nieuwste IOCTA-rapport laat zien dat op privacy gerichte altcoins een groeiende cyberdreiging vormen.
  • Toch bedraagt het criminele gebruik van altcoins slechts 1,1%.
  • Monero, Dash en Zcash worden steeds populairder als op privacy gerichte digitale activa

Privacymunten hebben een verhoogde focus op beveiliging en zijn ontworpen om de identiteit van gebruikers zo privé mogelijk te houden. In dit stuk kijken we naar de uitdagingen waarmee privacymunten vandaag worden geconfronteerd en wat op dit moment de beste op privacy gerichte cryptocurrencies zijn.

Fundamentele analyse: Europol en het DOJ markeren privacymunten als belangrijkste cyberdreigingen

Europol, de wetshandhavingsinstantie van de Europese Unie, bestempelde altcoin Monero (XMR) als een van de grootste cyberdreigingen. Monero staat bekend om zijn verbeterde privacy, omdat het ervoor zorgt dat transacties moeilijker te volgen zijn.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Europol werkt samen met EU-lidstaten, andere landen en de particuliere sector om altcoins en portefeuillediensten te onderzoeken. Het onderzoek richtte zich op gebieden als cyberafhankelijke criminaliteit, seksuele uitbuiting van kinderen en betalingsfraude. Het European Cybercrime Centre (EC3) publiceert zijn meest voorkomende rapport over grote bedreigingen bij cybercriminaliteit: de Internet Organized Crime Threat Assessment (IOCTA)

Dit laatste IOCTA-rapport toonde aan dat op privacy gerichte altcoins een groeiende cyberdreiging vormen. Bitcoin is nog steeds de meest gebruikte betaalmethode voor cybercriminaliteit, maar dat komt vooral door de brede acceptatie, status en gebruiksgemak.

Afgezien van altcoins die we al hebben genoemd, worden Etherum (ETH) en Litcoin (LTC) ook steeds populairder voor cybercriminaliteitsdiensten. Uit het rapport bleek ook dat cybercriminelen op grote schaal gebruik maken van de “privacy-verbeterde portemonneeservices met behulp van coinjoin-concepten”, evenals gecentraliseerde mixers die hen helpen hun geld op te potten en wit te wassen.

Deze coinjoin-services worden gebruikt om verschillende transacties van niet-gerelateerde personen in één transactie te combineren, waardoor het veel uitdagender wordt om op te sporen, ook al verwijderen ze de transactiegeschiedenis niet.

Volgens het rapport gebruiken darkweb-gebruikers deze privacy-verbeterde wallets ook om ondergrondse betalingen uit te voeren. In de zomer publiceerde Europol een rapport waarin werd vastgesteld dat cybercriminelen voor meer dan $ 50 miljoen aan privacymunten in deze portefeuilles hebben gestopt.

Behalve dat altcoins op grote schaal worden gebruikt bij cybercriminaliteit, wees het Europol-rapport ook op het grotere gebruik van cryptocurrencies bij legitieme transacties. Meer specifiek bedraagt het criminele gebruik van altcoins slechts 1,1% van alle transacties.

Elders, publiceerde het Amerikaanse ministerie van Justitie ook een rapport over privacy munten en cybercriminelen die herhaalde dat privacy altcoins op grote schaal worden gebruikt in “risicovolle activiteiten.”

“De afdeling beschouwt het gebruik van AEC’s als een activiteit met een hoog risico die wijst op mogelijk crimineel gedrag”, aldus het rapport. “AEC’s worden vaak ingewisseld voor andere virtuele activa zoals Bitcoin, wat kan duiden op een cross-virtual-asset gelaagdheidstechniek voor gebruikers die crimineel gedrag proberen te verbergen.”

Het rapport zei ook dat eigenaren van privacymunten de oorsprong van hun tokens kunnen vertroebelen met behulp van mixers, tumblers en chain-hopping, waardoor AML en CFT in gevaar komen.

Volgens het rapport wordt ‘chain-hopping’ ‘vaak gebruikt door individuen die de opbrengsten van virtuele valuta diefstallen witwassen’. Deze service is gebaseerd op het uitwisselen van iemands crypto-activa voor anderen die op een ander netwerk werken, zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum.

Naast andere mix- en tumbling-services die door cybercriminelen worden gebruikt om hun sporen te verbergen, wees het DOJ-rapport op de privacytool genaamd Helix, wiens hoge functionaris in februari werd gearresteerd voor het witwassen van meer dan $ 311 miljoen in Bitcoin.

“Exploitanten van deze diensten kunnen strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor het witwassen van geld, omdat deze mixers en tuimelaars specifiek zijn ontworpen om ‘de aard, de locatie, de bron, het eigendom of de controle’ van een financiële transactie te verbergen of te verhullen.”

3 beste op privacy gerichte cryptocurrencies

Monero (XMR)

Te oordelen naar de marktkapitalisatie is Monero het grootste op privacy gerichte digitale bezit. Monero’s Ring Confidential Transactions (RingCT) helpt het transactiebedrag te beschermen, waardoor het erg handig is voor een breed scala aan activiteiten.

Deze week noteerde Monero-prijs een hoogste punt in 2 jaar in de buurt van de $ 140, nadat het erin slaagde om boven de weerstandsgrens van $ 120 te breken. De XMR-kopers zullen de prijsbewegingen nu waarschijnlijk naar de volgende weerstandslijn duwen in de buurt van $ 160.

Dash (DASH)

Dash staat momenteel op de 29e plaats van grootste digitale activa ter wereld. Dash biedt zijn gebruikers de keuze of ze hun transacties al dan niet anoniem willen. Als u deze functie gebruikt, worden de transactiekosten verhoogd, maar kunt u uw privacy beschermen.

DASH / USD handelde sinds maart grotendeels zijwaarts en zorgde voor een uitverkoop. Een onderbreking boven de $ 85 zou echter de weg effenen voor de DASH-investeerders om het doel van $ 125 te testen.

Zcash (ZEC)

Zcash, ’s werelds 33e grootste digitale actief op basis van marktkapitalisatie, is een andere cryptocurrency die trots is op verbeterde beveiligings- en privacyfuncties. De functie “Zero-Knowledge Proof” stelt gebruikers in staat transacties, adressen en bedragen te beschermen.

Zcash zag zijn waarde verdubbelen in 2020. De prijsactie drukte in augustus een hoogste punt in 1 jaar, voordat de correctie plaatsvond om nieuwe ZEC-kopers in staat te stellen de weerstand rond $ 75 te testen.

Samenvatting

Europol en het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben onlangs rapporten gepubliceerd waarin werd vastgesteld dat op privacy gerichte altcoins een groeiende cyberdreiging vormen. Monero, Zcash en Dash zijn enkele van de grootste en meest populaire digitale activa vanwege hun vermogen om transacties af te schermen.