HSBC voert de eerste blockchain LC-deal uit in Bangladesh

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia is een cryptocurrency- en blockchain-enthousiasteling gevestigd in Zweden. Ze houdt van alles wat positief is, reizen en vreugde… read more.
on nov 3, 2020
  • Door de transactie importeerde United Mymensingh Power LTD 20.000 ton brandstof.
  • HSBC Bangladesh heeft deze transactie uitgevoerd door gebruik te maken van het Contour-platform.
  • Volgens United Group zal de blockchain helpen om tijd efficiënt te beheren.

HSBC Bangladesh heeft de allereerste blockchain- gebaseerde grensoverschrijdende Letter of Credit (LC)-transactie in het land voltooid. Een rapport onthulde dit nieuws op 1 november, waarbij werd opgemerkt dat de transactie United Mymensingh Power LTD betrof, een energiebedrijf gevestigd in Singapore. Door de deal zou het bedrijf 20.000 ton brandstof importeren voor zijn energiecentrale.

Volgens het rapport hielp het gebruik van de blockchain om de LC-verwerkingstijd te minimaliseren van de huidige 5 tot 10 dagen tot minder dan 24 uur. De bank heeft de transactie uitgevoerd via het Contour Platform, dat draait op de Corda blockchain-technologie van R3. Het platform is eigendom van acht banken, waaronder HSBC, ING en Citi, en probeert een netwerk van banken, bedrijven en digitale oplossingen over de hele wereld met elkaar te verbinden.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In een reactie op deze ontwikkeling zei Md Mahbub ur Rahman, CEO van HSBC Bangladesh:

“Dit toont onze sterke toewijding aan en ons vermogen om grensoverschrijdende handel te ondersteunen door Bengaalse bedrijven die gebruik maken van geavanceerde technologieplatforms. Ik geloof dat dit een nieuw tijdperk van het routeren van internationale handelstransacties zal inluiden, aangezien bedrijven en overheden transparantie, veiligheid en snelheid bij het uitvoeren van taken met behulp van blockchain-technologie bieden. Ik ben erg blij dat HSBC pionier is geweest in de allereerste grensoverschrijdende blockchain LC-transactie van Bangladesh.”

Bedrijfsprocessen vereenvoudigen

Volgens HSBC betekent deze stap een belangrijke mijlpaal voor Bengaalse bedrijven met betrekking tot de digitalisering van de handel. De bank is van mening dat de bedrijven in staat zullen zijn om naadloos zaken te doen door transacties te bespoedigen en kosten te besparen. HSBC merkte op dat deze verbeteringen de efficiëntie van het werkkapitaal zullen helpen verbeteren, een voordeel dat naar verluidt aantrekkelijk is voor lokale bedrijven die een weg proberen te vinden door de huidige economische uitdagingen.

Moinuddin Hasan Rashid, de groepsvoorzitter en algemeen directeur van United Group legde uit hoe blockchain-gebaseerde grensoverschrijdende LC-transacties de handel zullen stimuleren:

“LC’s voor stookolie zijn zeer tijdgevoelig, waarbij elke seconde telt en United Group gelooft dat de blockchain-technologie zal helpen om tijd efficiënt te beheren en te zorgen voor meer efficiëntie en een beter kostenbeheer.”

Rashid voegde eraan toe dat de organisatie enthousiast is over het gebruik van de blockchain voor zijn import. Hij haalde verder aan dat United Group zich ervan bewust is dat het op weg is naar een digitale tijd en dat het klaar is om de relevante wijzigingen aan te brengen om zich aan te passen.

Dit nieuws komt nadat SWIFT, een wereldwijde aanbieder van beveiligde financiële berichtendiensten, schatte dat Bengaalse transacties onder LC’s in de eerste helft van 2020 meer dan £ 26 miljoen waard waren. Als zodanig gelooft HSBC Bangladesh dat de potentiële efficiëntie voor lokale bedrijven aanzienlijk is.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld