EasyJet zwaait naar £1,27 miljard verlies vóór belastingen

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on nov 17, 2020
  • EasyJet zwaait naar £1,27 miljard aan verlies vóór belastingen in fiscaal 2020.
  • De luchtvaartmaatschappij schat de niet-algemene kosten op £438 miljoen.
  • EasyJet zegt dat het passagiersaantal met 50% is gedaald tot 48,1 miljoen.

In een rapport op dinsdag zei EasyJet plc (LON: EZJ) dat het boekjaar 2020 afsloot met een verlies dat werd toegeschreven aan een scherpe daling van de inkomsten als gevolg van de aanhoudende coronavirus pandemie. Het bedrijf schortte dinsdag ook zijn jaarlijkse dividend op.

De aandelen van EasyJet zijn dinsdag bijna 6% gedaald op de markt. De goedkope luchtvaartmaatschappij wisselt nu van hand tegen £ 7,60 per aandeel na herstel van een dieptepunt van £ 4,75 per aandeel in de eerste week van april vanwege de COVID-19 beperkingen. Ter vergelijking: EasyJet had aan het begin van het jaar een prijs per aandeel van £ 14,30.

EasyJet waardeert niet-algemene kosten op £ 438 miljoen

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In het jaar tot 30 september rapporteerde EasyJet £ 1.270.000.000 of verlies vóór belastingen tegenover £ 430 miljoen van de winst in het fiscale jaar 2019. Volgens FactSet hadden experts een lagere £ 1.160.000.000 van verlies voor de budget luchtvaartmaatschappij in het fiscale jaar 2020 voorspeld.

EasyJet waardeerde de niet-algemene kosten dit jaar op £ 438 miljoen, net als de £ 438 miljoen vorig jaar. De luchtvaartmaatschappij sloot in augustus drie van haar Britse bases omdat COVID-19 grote schade aanrichtte aan de wereldwijde vraag naar vliegreizen.

Op een aangepaste basis rapporteerde de Britse multinational £ 835 miljoen aan jaarlijks verlies vóór belastingen, tegenover £ 822,3 miljoen verwacht. Ter vergelijking: vorig jaar had het £ 427 miljoen aan gecorrigeerde winst vóór belastingen geboekt.

EasyJet zei dat zijn inkomsten het afgelopen jaar zijn gedaald tot £ 3,01 miljard, vergeleken met £ 6,39 miljard in het boekjaar 2019. De jaarlijkse inkomsten van de luchtvaartmaatschappij waren in lijn met de FactSet-consensus. Met £ 54,35 boekte de totale omzet per stoel, voegde EasyJet toe, een daling van 10%.

EasyJet zegt dat het passagiersaantal met 50% is gedaald tot 48,1 miljoen

De goedkope luchtvaartmaatschappij zei dinsdag ook dat het totale aantal passagiers met 50% is gedaald tot 48,1 miljoen. Met 87,2% is de bezettingsgraad het afgelopen jaar met 4,3 procentpunt gedaald. Voor het eerste kwartaal van fiscaal 2021 voorspelt EasyJet dat zijn capaciteit ten minste 80% lager zal blijven dan gepland.

EasyJet sneed vorige week verder in het aantal vluchten en verkocht vliegtuigen na nieuwe beperkingen van de overheid als gevolg van de COVID-19 crisis. De luchtvaartmaatschappij met hoofdkantoor in Londen heeft afgezien van het geven van verdere richtlijnen voor het lopende boekjaar.

EasyJet presteerde vorig jaar redelijk optimistisch op de aandelenmarkt met een jaarlijkse winst van meer dan 25%. Op het moment van schrijven wordt het geschat op £ 3,41 miljard en heeft het een koers / winstverhouding van 12,58.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld