Wat moet u weten over de mogelijke deal van Salesforce en Slack

Geschreven door: Jayson Derrick
november 29, 2020
  • Het aandeel van Slack was bijna 15% gedaald ten opzichte van het hoogste punt in juni.
  • Maar het aandeel van Slack steeg enorm omdat Salesforce een gemotiveerde koper lijkt te zijn.
  • Een analist beschreef de mogelijke M&A deal als een game-changer.

De aandelen van Slack Technologies Inc (NYSE: WORK) schoten woensdag met bijna 40% omhoog nadat mediakanalen meldden dat Salesforce.com, inc. (NYSE: CRM) is in gesprek om de software-as-a-service business- en werkplekcommunicatietool aan te schaffen.

Details van de deal

Mediaberichten zeiden woensdag dat Salesforce en Slack gesprekken voerden om samen te werken als onderdeel van een fusie. Het prijskaartje van een mogelijke deal blijft onbekend, maar investeerders duwden de aandelen van Slack ten noorden van de waarde van $ 20 miljard.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Als Salesforce een extra premie moet betalen op de aandelen van Slack, zou dit de grootste M & A-deal tot nu toe zijn.

Salesforce is geen onbekende in deals van miljarden dollars. In 2018 kocht het MuleSoft voor $ 6,5 miljard en een jaar later volgde de overname van Tableau voor $ 15,3 miljard.

Slack’s aandelenprestaties

Het werkplekcommunicatieplatform van Slack dateert van vóór de COVID-19 pandemie. Een snelle verschuiving naar een werk-vanuit-huis-omgeving hielp de vraag naar Slack-producten echter vrijwel onmiddellijk te verhogen.

Beleggers waardeerden de nieuwe waarde van Slack en het aandeel kende volgens CNBC een sterke eerste helft van 2020. Maar de aandelen werden in de tweede helft van 2020 verkocht vanwege zorgen over de concurrentie. Met name de gigantische Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) en zijn rivaliserende service bleven op het aandeel van Slack drukken.

Voorafgaand aan de fusierapporten van woensdag verloren de aandelen van Slack 14% ten opzichte van de piek in juni, tegenover een winst van 17% in de S&P 500-index. Het is mogelijk dat Salesforce gemotiveerd was om snel te handelen om het bedrijf tegen een goedkope waardering op te scheppen.

Volgens een analyse van 54 cloudsoftwareaandelen werden de aandelen van Slack verhandeld tegen een verwachte omzetratio van 20,5, wat vijf punten lager is dan het gemiddelde.

Salesforce is geen vriend van Microsoft

Salesforce zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in Slack als middel om zijn activiteiten tegen Microsoft te versterken. Volgens CNBC zijn Salesforce en Microsoft de afgelopen jaren grote rivalen geworden op het gebied van bedrijfssoftware. Daarnaast concurreert Tableau van Salesforce ook met Microsoft’s Power BI.

Salesforce nam zelfs deel aan een biedoorlog met Microsoft om in 2016 socialemediabedrijf LinkedIn te kopen.

Wedbush-analist Dan Ives vertelde CNBC dat Salesforce’s overname van Slack een “game-changer” zou kunnen zijn. De analist merkt op dat Salesforce zijn samenwerkingsengine en productvoetafdruk moet blijven uitbouwen naarmate “clouduitgaven binnen de onderneming toenemen”.

Zoals altijd is de kans op een fusie nooit gegarandeerd. De gesprekken kunnen op elk moment worden afgebroken of er kan een tweede bieder verschijnen met een superieur bod om Slack over te nemen.