Dit is waarom Exxon aandelen op maandag lager handelden

Geschreven door: Jayson Derrick
december 1, 2020
  • De aandelen van Exxon verloren maandag meer dan 5%.
  • Het bedrijf heeft zijn uitgavenvooruitzichten tot 2025 bijgewerkt, wat beleggers teleurstelde.
  • De olievooruitzichten van het management voor de komende jaren zijn niet bepaald optimistisch.

Oliegigant Exxon Mobil Corp. (NYSE: XOM) zag zijn aandelen maandag met meer dan 5% dalen als reactie op de bijgewerkte vooruitzichten van het management voor het volgende decennium.

Wat is er met Exxon gebeurd?

De verliezen van Exxon tot dusver in 2020 bedragen meer dan $ 2 miljard en zullen waarschijnlijk toenemen in het laatste kwartaal. De olie- en energiesector is een van de zwaarst getroffen tijdens de COVID-19 pandemie, omdat thuiswerk- en thuisblijf orders de vraag naar fossiele brandstoffen drastisch hebben verminderd.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Als reactie op de slechte prestaties van het bedrijf en de minder dan geweldige vooruitzichten voor de energiesector, verlaagde Exxon zijn uitgavenvooruitzichten tot 2025.

Het management zei dat het in 2021 maximaal $ 19 miljard zal uitgeven aan nieuwe projecten en andere investeringen, gevolgd door jaarlijkse uitgaven van $ 20 miljard tot $ 25 miljard van 2022 tot 2025. Ter vergelijking: het bedrijf voorspelde eerder dat de jaarlijkse kapitaaluitgaven halverwege het decennium minstens $ 30 miljard per jaar zouden bedragen.

Het bedrijf beloofde ook zijn investeringen in aardgasactiva op te schorten en waarschuwde investeerders om in het vierde kwartaal een grote afschrijving van minimaal $ 17 miljard en maximaal $ 20 miljard te verwachten.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Omkering van geluk

De maandag-update van Exxon geeft aan dat de vooruitzichten voor 2018 slechts een droom zijn. Toegegeven, het bedrijf kan niet de schuld worden gegeven van zijn slechte prestaties tijdens de pandemie, maar investeerders passen terecht hun visie op de aandelen aan.

In 2018 leidde Darren Woods, CEO van Exxon, het bedrijf in de loop van de jaren naar $ 230 miljard aan uitgaven met als uiteindelijke doel de winst te verdubbelen door tegen 2025 1 miljoen vaten olie en gas per dag extra te pompen, volgens The Wall Street Journal.

In plaats daarvan zou het pad van Exxon naar een verdubbeling van de winst in 2018 twee jaar later kunnen komen dan aanvankelijk was gemodelleerd. Elke tijdlijn met betrekking tot het verhogen van de olie- en gasproductie is echter onduidelijk en het management herziet zijn doelstellingen.

Energieproblemen voor het komende decennium?

Interne documenten van Exxon, beoordeeld door The Wall Street Journal, laten zien dat de oliegigant zijn interne olieprijsprojecties voor elk van de komende zeven jaar met minstens 11% en tot 17% verlaagde, meldde WSJ op 25 november.

In combinatie met de vooruitzichten voor de uitgaven van maandag, is er reden om aan te nemen dat Exxon verwacht dat de energiemarkt de negatieve effecten van de COVID-19 pandemie, misschien lang na de levensduur van de ziekte, zal opvangen.

Evercore ISI-analist Doug Terreson vertelde WSJ dat Exxon zichzelf fundamenteel moet hervormen om te gedijen in een meerjarige periode van zwakke olieprijzen. Maar investeerders kunnen positief reageren op een fundamentele remake van het iconische en historische bedrijf.

“Het maakt de markt onverschillig of ze groter of kleiner zijn. Investeerders willen dat ze waardevoller zijn”, vertelde de analist aan WSJ.