Honderden CFO’s optimistisch over macrovooruitzichten

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson woont in Montreal met zijn vrouw en dochter, kijkt graag naar hockey en is op een levenslange zoektocht… read more.
on dec 22, 2020
  • Een onderzoek onder 300 CFO's wees op optimistische vooruitzichten voor 2021.
  • Leidinggevenden verwachten dat de omzet van hun bedrijf met bijna 7% zal groeien.
  • De aanname is echter gebaseerd op een succesvolle uitrol van vaccins.

Slechts enkele dagen na het begin van 2021 zijn Chief Financial Officers bij honderden Amerikaanse bedrijven optimistisch over de macro-omgeving en verwachten dat hun bedrijven de komende jaren zullen herstellen, meldde The Wall Street Journal.

CFO-enquête

De Fuqua School of Business van Duke University heeft in samenwerking met de Federal Reserve Banks of Atlanta en Richmond ongeveer 300 CFO’s ondervraagd. Gemiddeld modelleren de financiële bazen de inkomsten van hun individuele bedrijf met 6,9% in 2020. Dit betekent een opmerkelijke verbetering ten opzichte van de vooruitzichten voor 2020 van slechts 0,3% omzetstijging.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Professor John Graham merkte op dat CFO’s “over de wolk van de pandemie heen kijken”. Hoewel een deel van de groei die in 2021 wordt verwacht, “afkomstig is van de lage basis” die in 2020 werd waargenomen.

De resultaten komen min of meer overeen met wat in vergelijkbare onderzoeken werd waargenomen. Het American Institute of Certified Public Accountants merkte op dat 37% van de ondervraagde experts verwacht dat de Amerikaanse economie het komend jaar zal verbeteren. Onder hen verwacht 49% dat hun bedrijf in dezelfde periode zal groeien.

Afgezien van de macrovooruitzichten, proberen sommige analisten ook de prijzen van ruwe olie en Brent-olie voor begin 2021 te voorspellen.

Geen garantie op groei

Er zijn geen garanties voor economische groei in 2021 en veel van de optimistische macrovooruitzichten hangen af van de succesvolle uitrol van vaccins om de COVID-19 pandemie te bestrijden, zei de professor ook. De CFO-gemeenschap gaat er meestal van uit dat de introductie van het vaccin zal slagen, maar zelfs de geringste “afwijking” vertegenwoordigt “een nieuwe laag van risico.”

Uit een afzonderlijke enquête onder CFO’s door boekhoudkundig en adviserend Deloitte bleek dat 70% van de leidinggevenden verwacht dat een vaccin de economie medio volgend jaar een boost zal geven.

CFO’s maakten zich zorgen over belastingwijzigingen

Uit de Duke-enquête bleek dat CFO’s zich zorgen maken dat verkozen president Joe Biden wijzigingen in de belastingwetgeving zou kunnen doorvoeren en nieuwe regels zou introduceren die het zakendoen zullen belemmeren. De voormalig vicepresident heeft gezegd dat hij het vennootschapsbelastingtarief wil verhogen van 21% naar 28%.

Hij wil ook nieuwe belastingwetten introduceren die volgens WSJ een minimum belastingtarief van 15% opleggen aan alle bedrijven die een winst van minstens $ 100 miljoen genereren en hogere belastingen heffen op inkomsten die worden verdiend door buitenlandse dochterondernemingen van Amerikaanse bedrijven.

Bovendien zou een Biden-administratie een nieuwe belastingboete van 10% kunnen opleggen aan bedrijven die operaties buiten de Amerikaanse grenzen uitbesteden. Maar aan de andere kant zou zijn regering een belastingvermindering overwegen voor bedrijven die banen creëren in de VS.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld