Twitter wil sociale netwerken decentraliseren

Geschreven door: Ali Raza
januari 16, 2021
  • Jack Dorsey heeft de wens uitgesproken om sociale netwerken gedecentraliseerd te zien.
  • Het idee bestaat al een tijdje, maar werd versterkt door het Trump incident.
  • Charles Hoskinson steunde het idee en zei dat Cardano wil helpen.

Twitter-CEO Jack Dorsey praat al geruime tijd over de decentralisatie van sociale platforms. Hij raakte er nog meer van overtuigd dat dit de juiste weg is nadat sociale netwerken onlangs hadden besloten om de accounts van Donald Trump te blokkeren. Hij is echter niet de enige die dat denkt, aangezien Charles Hoskinson van Cardano verklaarde dat Cardano (ADA) zal helpen om dit mogelijk te maken.

Jack Dorsey wil een gedecentraliseerde standaard voor sociale netwerken maken

Twitter werkt er al aan om zijn platform gedecentraliseerd te maken door een nieuwe, gedecentraliseerde standaard voor sociale media te creëren. Het is zelfs van plan de eerste gebruiker te zijn en een voorbeeld te stellen voor anderen. De nieuwe standaard heet Bluesky en is sinds december 2019 in de maak.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Noch Twitter noch Dorsey hebben er sindsdien veel over gesproken en het project werd uiteindelijk terzijde geschoven. Maar eerder deze week bracht Dorsey de plannen terug naar aanleiding van het Trump-incident.

Dorsey heeft geen spijt van het nemen van de beslissing, omdat hij nog steeds gelooft dat het de juiste keuze was vanwege het misbruik van sociale netwerken door Trump. Hij vindt echter ook dat er evenwicht moet zijn op sociale netwerken, inclusief Twitter, en dat een open standaard dat evenwicht kan brengen.

Hij zegt dat hij wil dat Twitter meer op Bitcoin (BTC) lijkt en niet wordt gecontroleerd of beïnvloed door een persoon of entiteit.

Cardano sluit zich aan bij de beweging

Het idee kreeg zelfs steun van de crypto-industrie, zoals Cardano-oprichter, Charles Hoskinson, zinspeelde op soortgelijke plannen in reactie op de verklaring van Dorsey.

Het is vermeldenswaard dat Cardano zelf geen officiële plannen heeft onthuld, maar gezien de nabijheid van de gebeurtenissen die dit allemaal hebben veroorzaakt, is het mogelijk dat het project nog aan het concept werkt.

Hoskinson drong er bij Dorsey zelfs op aan om de nieuwe standaard niet in eigen huis te maken, maar om deze open-source te maken en de hele crypto-industrie een bijdrage te laten leveren.

Een ander ding dat het vermelden waard is, is dat Cardano geen slimme contracten kan ondersteunen tot maart, wanneer het volgens de planning is om de Goguen-fase in te gaan, dus zijn eigen standaard – als die er is – is het op zijn best nog maanden verwijderd.