HSBC zegt dat zijn inkomsten in 2020 met 35% zijn gedaald

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on feb 23, 2021
  • HSBC zegt dat zijn inkomsten in 2020 met 35% zijn gedaald.
  • De Britse zakenbank betaalt 10,65 pence per aandeel dividend.
  • De financiële dienstverlener wil een deel van zijn retailactiviteiten ontlasten.

HSBC Holdings plc (LON: HSBA) zei dinsdag dat het de komende vijf jaar nog eens £ 4,26 miljard in Azië zal investeren om zijn kernactiviteiten te verdubbelen. CEO Noel gaf commentaar op de aankondiging en zei:

“We zijn van plan om ons te concentreren op en te investeren in de gebieden waarin we het sterkst zijn.”

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De in Londen genoteerde aandelen van HSBC daalden dinsdag met meer dan 1% in premarket-handel en verloren nog eens 1% op de open markt. Het aandeel won later echter bijna de helft van het intradag verlies terug.

Inclusief de prijsactie wordt HSBC nu verhandeld tegen £ 4,27 per aandeel na herstel van een dieptepunt van £ 2,83 per aandeel in de laatste week van september. Ter vergelijking: het aandeel was begonnen met een prijs per aandeel van £ 3,80.

HSBC legde £6,26 miljard opzij voor voorzieningen voor kredietverliezen in 2020

HSBC zei dat zijn inkomsten in 2020 met 35% zijn gedaald tot £ 2,77 miljard, omdat de COVID-19 crisis grote schade aanrichtte aan de wereldeconomie. De Britse multinational legde vorig jaar £ 6,26 miljard opzij aan voorzieningen voor kredietverliezen, vergeleken met een jaar geleden van minder dan £ 2,13 miljard.

Eerder in de laatste week van oktober zei de holdingmaatschappij voor financiële dienstverlening dat de nettowinst in het fiscale derde kwartaal met 54% daalde. Volgens HSBC wil het zijn kantoorvoetafdruk op de lange termijn met 40% verkleinen.

De investeringsbank zei dat het rendement op materieel eigen vermogen in 2020 3,1% bedroeg – een daling van 8,4% in het voorgaande jaar. In zijn eerdere richtlijnen had HSBC een doel gesteld van maximaal 12% rendement tegen 2022. Op dinsdag liet het bedrijf dit doel vallen en stelde een nieuwe doelstelling vast voor ongeveer 10% rendement op materieel eigen vermogen op middellange termijn.

HSBC betaalt 10,65 pence per aandeel dividend

Volgens de in Londen gevestigde bank zal het 10,65 pence per dividendaandeel betalen. HSBC had vorig jaar de dividendbetalingen opgeschort in overeenstemming met de richtlijnen van de Britse toezichthouder. De bank zei dinsdag ook dat ze van plan is haar Amerikaanse retailactiviteiten te ontlasten.

Onderhandelingen over een verkoop waren ook aan de gang in Frankrijk. Als de verkoop wordt afgerond, zal de verkoop naar verwachting resulteren in een verlies, zei HSBC.

HSBC presteerde vorig jaar grotendeels somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van ongeveer 35%. Op het moment van schrijven wordt de Britse multinationale investeringsbank en financiële holdingmaatschappij gewaardeerd op £ 87 miljard.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld