Kevin O’Leary spreekt over hogere vennootschapsbelastingen

Geschreven door: Jayson Derrick
april 16, 2021
  • Joe Biden en Janet Yellen willen Amerikaanse bedrijven hogere belastingen laten betalen.
  • Kevin O'Leary zei dat verlagingen onder Trump een enorm economisch momentum hebben ingeluid.
  • Bedrijven hebben geen echte reden om in de VS te blijven.

De Amerikaanse president Joe Biden en hoge functionarissen zoals minister van Financiën Janet Yellen maken duidelijk dat ze willen dat Amerikaanse bedrijven hogere belastingen betalen. De logica achter het belasten van Amerikaanse bedrijven met 28% in plaats van 21% is “de moeder van alle echt slechte ideeën”, aldus Kevin O’Leary.

O’Leary: Belastingverlagingen werken

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump verlaagde het Amerikaanse vennootschapsbelastingtarief in 2018 tot 21% en dit vertaalde zich in een verbetering van de werkloosheidscijfers, zei O’Leary, voorzitter van O’Shares ETF en de persoonlijkheid van ‘Shark Tank’ in de ‘Squawk Box’ van CNBC. Het werkloosheidspercentage daalde tot slechts 4% doordat bedrijven in alle soorten en maten profiteerden van de sterkste economische omgeving die zich heeft voorgedaan.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het idee om de Amerikaanse vennootschapsbelastingtarieven te verhogen tot 28%, zou impliceren dat Amerikaanse bedrijven alle momentum verliezen, aangezien ze de meest belastte ter wereld zouden worden, zei O’Leary.

Ondertussen worstelen Amerikaanse bedrijven om staten als New York met hoge belastingtarieven te verlaten, naar staten met lagere belastingtarieven zoals Florida. De COVID-19 pandemie en de verschuivingen in werkpraktijken maken duidelijk dat bedrijven gemakkelijk naar rechtsgebieden kunnen verhuizen die hen geld besparen.

Dezelfde logica geldt voor het hoofdkantoor van het bedrijf. Een bedrijf hoeft niet langer fysiek in de Verenigde Staten te zijn gevestigd om wereldwijd concurrerend te zijn. Nike Inc (NYSE: NKE), bijvoorbeeld, biedt zijn producten rechtstreeks aan consumenten over de hele wereld aan, dus er is geen reden om het hoofdkantoor in de buurt van Beaverton, Oregon te hebben.

“Ik koos ervoor om te opereren op plaatsen waar de vennootschapsbelastingtarieven lager zijn, en dat geldt ook voor de rest van het geld dat naar de weg van de minste weerstand stroomt”, zei O’Leary. “We zouden deze economie vernietigen terwijl er nog 9 miljoen werklozen zijn.”

Schaf het vennootschapsbelastingtarief af

In combinatie met besprekingen over een verhoging van de vennootschapsbelasting, pitchte de Biden administratie het idee van een infrastructuur en stimuleringsprogramma van bijna $ 2 biljoen. Maar in werkelijkheid zal de regering “geld door de WC spoelen” om het terug te nemen in de vorm van hogere belastingen.

“Hoe dom is dat idee”, zei O’Leary. “We moeten dit geld door de economie laten sijpelen en deze mensen weer aan het werk krijgen en nooit meer denken aan het verhogen van de vennootschapsbelastingtarieven.”

O’Leary zei dat hij voorstander is van het volledig afschaffen van het vennootschapsbelastingtarief. In plaats daarvan kan de overheid belasting heffen op gebruik en mensen om “echt competitief” te worden op het wereldtoneel.