DXY: Dit is waarom de Amerikaanse dollarindex is gecrasht

Geschreven door: Crispus Nyaga
april 19, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex is gedaald naar het laagste niveau in 5 weken.
  • Dit gebeurde zelfs na de sterke Amerikaanse gegevens.
  • De DXY daalde vanwege de teruglopende obligatierente.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) is voor de tweede opeenvolgende dag gedaald doordat de rente op Amerikaanse obligaties bleef dalen. De index wordt verhandeld op $ 91,13, het laagste niveau sinds 4 maart.

DXY
DXY prijsactie

Amerikaanse dollarindex meedogenloze uitverkoop

De Amerikaanse dollar stond onder druk, zelfs na recente positieve sterke cijfers uit de Verenigde Staten. Uit gegevens van Markit en het Institute of Supply Management (ISM) bleek begin deze maand dat de productie- en dienstensector in maart op volle toeren bleef draaien.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Minder dan twee weken geleden onthulden gegevens van het Bureau of Labor Statistics (BLS) dat de Amerikaanse economie in maart bijna een miljoen banen heeft toegevoegd. Het werkloosheidspercentage daalde terwijl de participatiegraad ook steeg.

En vorige week lieten de gegevens zien dat het aantal mensen dat een aanvankelijke werkloosheidsaanvraag indiende, voor het eerst sinds het begin van de pandemie tot onder de 600.000 daalde.

Ondertussen toonden gegevens van de regering aan dat de Amerikaanse consumenteninflatie in maart met 2,6% is gestegen. Kernconsumentenprijzen stegen met 1,6%. Verder stegen de detailhandelsverkopen in maart met dubbele cijfers doordat de bewoners een deel van hun stimuleringscheques besteedden.

Tegelijkertijd doen Amerikaanse bedrijven het goed, zoals blijkt uit de sterke resultaten die vorige week werden gepubliceerd. De meeste bedrijven zoals Blackrock, Goldman Sachs en JP Morgan rapporteerden beter dan verwachte resultaten. Volgens FactSet overtreffen meer bedrijven hun schattingen met een grotere marge dan gemiddeld.

In theorie zouden deze cijfers de dollarindex omhoog moeten stuwen. De index is echter gedaald vanwege de prestaties van de obligatiemarkt en de garanties van de Federal Reserve. Vandaag is het 10-jaarsrendement met bijna 1% gedaald tot 1,5600%. Evenzo daalde het rendement op 30 jaar met 0,90% tot 2,24%.

Analisten bij de meeste forex brokers zijn van mening dat de Fed haar gematigde toon zal voortzetten in een poging het werkloosheidspercentage te verlagen tot onder de 4%.

DXY technische analyse

US dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de Amerikaanse dollarindex recentelijk een scherpe neerwaartse trend heeft doorgemaakt. Het is gedaald tot het 61,8% Fibonacci-retracementniveau. De daling werd ook ondersteund door de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 dagen. Het is ook onder de eerste steun van de standaard draaipunten verschoven. Daarom is het pad van de minste weerstand voor de index lager, met een volgende sleutelondersteuning op $ 91.