Biden’s belastingplan kan terugwerkende kracht hebben

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson woont in Montreal met zijn vrouw en dochter, kijkt graag naar hockey en is op een levenslange zoektocht… read more.
on apr 23, 2021
  • De mogelijke belastingverhoging door Biden kan met terugwerkende kracht plaatsvinden.
  • Jim Cramer zegt dat aspirant-miljonairs deze belasting het meest zullen haten.
  • Professionals speculeren dat het uiteindelijke tarief lager uitkomt.

Amerikaanse aandelen daalden donderdagmiddag nadat een Bloomberg rapport zei dat de regering Biden overweegt het belastingtarief voor vermogenswinst te verdubbelen. Hoewel het maanden kan duren voordat deze wet zijn weg vindt door het rechtsstelsel, speculeren sommige experts dat de belasting mogelijk terugwerkende kracht heeft.

Belasting zou van toepassing zijn op eenmalige winsten

Personen die in een jaar $ 1 miljoen of meer verdienen met een eenmalige verkoop van activa, zouden oneerlijk onderworpen zijn aan het nieuwe belastingtarief. Volgens Robert Frank van CNBC zouden ondernemers die tientallen jaren bezig waren met het opbouwen van een bedrijf en het vervolgens in 2022 voor $ 2 miljoen verkopen om hun pensioen te financieren, onderworpen zijn aan de hogere belastingaanslag.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Hetzelfde geldt voor iemand die in de jaren zestig een huis heeft gekocht en dat nu meer dan $ 1 miljoen waard is. Als zodanig zou de nieuwe belasting zeker van invloed zijn op mensen buiten Wall Street en het Amerikaanse bedrijfsleven.

Cramer: aspirant miljonairs zullen de belasting het meest haten

Het idee van een hogere belasting op mensen die meer dan $ 1 miljoen verdienen, is een nieuwe moeilijkheid voor aspirant-miljonairs, zei Jim Cramer van CNBC. Aspirerende miljonairs en harde werkers zijn degenen die het meest “furieus” zijn over de verandering.

Het werkelijke percentage Amerikanen dat door de belasting zou worden beïnvloed, bedraagt momenteel ongeveer 0,3%, of minder dan 500.000 mensen. De meeste van deze mensen zijn in staat om de hogere belasting af te schudden als louter de kosten van het zakendoen.

“Dat is waar ik me op concentreer – de mensen die miljonair willen worden”, zei Cramer.

Belastingen met terugwerkende kracht hebben eerder plaatsgevonden

Beleggers die zich haasten om hun bezit te verkopen in afwachting van een belastingverhoging, zouden teleurgesteld kunnen zijn als ze ontdekken dat de belasting terugwerkende kracht kan hebben. Dat was het geval tijdens de regering Clinton bij de Tax Reform Act van 1993 toen nieuwe belastingen voor particulieren en bedrijven met terugwerkende kracht werden verhoogd.

“Ik veronderstel dat als de huidige regering wanhopig genoeg is, ze teruggaan tot januari”, zei Kenny Polcari, Chief Market Strategist bij Slatestone Wealth Management. ‘Ik denk dat er een revolutie zou komen als ze zouden proberen om de belastingen in het voorbijgaan zo veel te verhogen en ze vervolgens proberen terug te werken. Ik denk dat het lelijk zou zijn.”

Biden maakte het “heel duidelijk” toen hij zich kandidaat stelde voor president dat hij voorstander is van hogere belastingen op rijkere Amerikanen. Maar de omvang en reikwijdte van de mogelijke belastingverhoging ten noorden van 40% was een verrassing.

Het uiteindelijke belastingtarief zou waarschijnlijk ergens tussen de 20% en 40% vallen, aangezien beide zijden van de politieke gang erover zullen “afdingen”, zei Polcari. Dit zou democraten en republikeinen ook de gelegenheid geven om “een klein beetje overwinning” te verkondigen.

Beroemde econoom El-Erian: grotere problemen om over te praten

Er zijn grotere problemen voor aandelenbeleggers om te bestuderen dan een verhoging van de vermogenswinstbelasting, zei de opmerkelijke econoom en Cambridge president Mohamed El-Erian afzonderlijk tegen Fox Business. In het bijzonder is de markt geconditioneerd om “veel te verwachten [van de Federal Reserve]”.

Tot dusver heeft de Amerikaanse centrale bank duidelijk gemaakt dat ze de Amerikaanse markten zou blijven ondersteunen. Daarentegen zei de Bank of Canada donderdag dat ze de obligatieaankopen een jaar eerder dan verwacht zal terugschroeven.

“Dit is wat we zouden moeten doen”, zei hij in een verwijzing naar de Amerikaanse centrale bank. “We hebben ook financiële onevenwichtigheden, maar dat is niet wat de Fed gaat doen.”

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld