De winst vóór belastingen van Barclays stijgt tot £2,40 miljard

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on apr 30, 2021
  • De winst vóór belastingen van Barclays stijgt tot £2,40 miljard in Q1.
  • De bijzondere waardeverminderingen van de investeringsbank dalen scherp tot £55 miljoen.
  • Barclays bouwde 0,75 pence per aandeel van een gewoon dividend op.

Barclays plc (LON BARC) zei vrijdag dat het beter presteerde dan verwacht in het eerste kwartaal toen de bijzondere waardeverminderingen een scherpe daling lieten zien.

De aandelen van Barclays zijn vrijdag net onder de 5% gedaald in de premarket-handel. Met inbegrip van de prijsactie, wisselt het aandeel nu van hand tegen 178 pence per aandeel. Ter vergelijking: het was het jaar begonnen met een prijs per aandeel van 144 pence na herstel van een dieptepunt van 80 pence per aandeel in de eerste week van april 2020.

De waardeverminderingen van Barclays dalen sterk tot £55 miljoen

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Barclays rapporteerde in het eerste kwartaal £ 2,40 miljard aan winst vóór belastingen. In hetzelfde kwartaal vorig jaar werd de winst vóór belastingen afgetopt op een lagere £ 656,31 miljoen. Analisten daarentegen hadden in het afgelopen kwartaal een beroep gedaan op 1,27 miljard pond winst vóór belastingen voor de investeringsbank.

De Britse multinational waardeerde bijzondere waardeverminderingen in het eerste kwartaal op £ 55 miljoen, vergeleken met een aanzienlijk hogere £ 1,52 miljard vorig jaar. Deskundigen hadden in plaats daarvan £ 361,58 miljoen aan provisies voorspeld.

Volgens Barclays bedroeg de nettowinst in het eerste kwartaal £ 1,22 miljard, tegenover £ 434,90 miljoen een jaar geleden. De nettorentebaten daalden met 21% in het eerste kwartaal, wat resulteerde in een stijging van 6% van de kwartaalomzet. In zijn eerdere rapport dat in februari werd gepubliceerd, registreerde Barclays een daling van 38% in de nettowinst in 2020.

Barclays herhaalde vrijdag zijn verwachting voor de middellange termijn. De financiële dienstverlener verwacht voor dit jaar hogere kosten, maar aanzienlijk lagere bijzondere waardeverminderingen. Het niveau van de voorzieningen voor waardeverminderingen, zo voegde het eraan toe, zou waarschijnlijk ook afnemen.

Barclays bouwde 0,75 pence per aandeel van een gewoon dividend op

Het in Londen genoteerde bedrijf bouwde 0,75 pence per aandeel van een gewoon dividend op in het eerste kwartaal. Het raadt beleggers echter aan het niet te vertalen als richtlijn voor kapitaalverdeling in de toekomst.

Richard Hunter van Interactive Investor gaf vrijdag commentaar op Barclay’s financiële update en zei:

“In termen van daadwerkelijke handel daalden de inkomsten en stegen de kosten, met als onvermijdelijk effect een verslechterende kosten-inkomstenverhouding, tot 61 procent ten opzichte van 52 procent het voorgaande jaar. Deze factoren hebben geleid tot enige teleurstelling bij beleggers in de vroege handel.”

Het rapport van Barclays komt een dag nadat collega NatWest ook kwartaalresultaten publiceerde die de markt versloegen.

Barclays presteerde vorig jaar vrij somber op de aandelenmarkt met een jaarlijkse daling van bijna 20%. Op het moment van schrijven heeft het bedrijf met het hoofdkantoor in Londen een marktkapitalisatie van £ 30,29 miljard en een koers-winstverhouding van 20,63.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld