Ginkgo Bioworks gaat naar de beurs in een SPAC deal

By: Ajay Pal Singh
Ajay Pal Singh
Ajay werkte bij Tata Motors in projectplanning, voordat hij zijn passie voor aandelen ontdekte. Tegenwoordig woont hij in Canada… read more.
on mei 11, 2021
  • Gingko Bioworks kondigt aan naar de beurs te gaan via een SPAC deal.
  • De deal waardeert het bedrijf op $15 miljard.
  • De deal zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2021 worden afgerond.

Ginkgo Bioworks, een biotechbedrijf gevestigd in Boston, kondigde aan dat het openbaar zal worden via een fusie met Soaring Eagle Acquisition Corp. (SRNG), een special purpose acquisitie vehikel (SPAC), in een deal die het bedrijf een pre-money equity geeft voor een waardering van $ 15 miljard. Het bedrijf verwacht een opbrengst van $ 2,5 miljard te ontvangen als onderdeel van de deal.

De aandelen van Soaring Eagle Acquisition Corp. herstelden zich eerder op de dag na de aankondiging, maar gingen later omlaag als gevolg van zwakte op de bredere markten.

Wat doet het bedrijf?

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ginkgo Bioworks werd in 2008 opgericht door CEO Jason Kelly, een MIT Ph.D., drie klasgenoten – Reshma Shetty, Barry Canton en Austin Che – en hun professor Tom Knight. Het bedrijf noemt zichzelf een “organisme bedrijf” en heeft een visie om cellen op schaal te programmeren met toepassingen in verschillende industrieën, waaronder farmaceutica, voedsel en landbouw en industrieën.

“De magie van de biologie is dat cellen op digitale code draaien, vergelijkbaar met een computer, behalve dat het in plaats van 0 en 1 – A, T, C en G is”, zegt Jason Kelly, medeoprichter en CEO van Ginkgo Bioworks, Inc. “Het platform van Ginkgo maakt het eenvoudiger om deze code te programmeren en we stellen dit platform beschikbaar voor organisaties die onze meest urgente problemen willen oplossen.”

Bestaande investeerders, waaronder Cascade Investment, Casdin Capital, General Atlantic, Senator Investment Group, fondsen en rekeningen geadviseerd door T. Rowe Price Associates, Inc., en Viking Global Investors nemen ook deel.

Deal bijzonderheden

De deal waardeert het bedrijf op $ 15 miljard. Het bedrijf ontvangt een opbrengst van $ 2,5 miljard als onderdeel van de deal, inclusief $ 1,72 miljard van de SPAC en de rest $ 775 miljoen aan geëngageerde private investeringen in publiek eigen vermogen (PIPE) van een groep grote investeerders, waaronder Baillie Gifford, Putnam Investments en Counterpoint Global van Morgan Stanley Investment Management en een investering van $ 75 miljoen door de Soaring Eagle sponsorgroep.

Na het sluiten van de deal zullen bestaande investeerders, SRNG-aandeelhouders, PIPE-aandeelhouders en SPAC-sponsors respectievelijk 84%, 10%, 4% en 2% in het bedrijf houden.

Het bedrijf genereerde vorig jaar een omzet van $ 76,7 miljoen. Volgens de presentatie van de investeerders verwacht het de inkomsten te laten groeien tot $ 628 miljoen in 2024, wat neerkomt op een jaarlijkse omzetgroei van 84% over de periode 2021-24. Het bedrijf ziet zichzelf in 2025 EBITDA-positief worden.

De deal zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar worden afgerond.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld