Bank of Thailand werkt samen met Giesecke+Devrient om een CBDC prototype te maken

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia is een cryptocurrency- en blockchain-enthousiasteling gevestigd in Zweden. Ze houdt van alles wat positief is, reizen en vreugde… read more.
on jun 2, 2021
  • Bank of Thailand heeft £226.568,00 toegewezen om dit project te financieren.
  • Voor deze samenwerking zal G+D zijn Filia-oplossing gebruiken.
  • Daarvoor werkte BoT samen met ConsenSys, Siam Cement Group en DV om een CBDC voor de detailhandel te creëren.

De Bank of Thailand (BoT) heeft de handen ineengeslagen met het Duitse technologiebedrijf Giesecke+Devrient (G+D) voor de creatie van een door de centrale bank uitgegeven digitale valuta (CBDC). Een rapport onthulde dit nieuws eerder vandaag en merkte op dat de centrale bank de diensten van G+D had ingehuurd nadat het bedrijf een uitnodigingsbrief had gestuurd. Naar verluidt heeft BoT $ 320.000 (£ 226.568,00) gereserveerd voor dit project.

Volgens het rapport zou het bovengenoemde bedrag onder andere belastingen, transport en registratiekosten moeten dekken. Door deze stap is de centrale bank dichter bij haar missie gekomen om in de komende drie tot vijf jaar een CBDC uit te geven. Hoewel BoT niet heeft bekendgemaakt waarom het samenwerkte met G+D voor de ontwikkeling van zijn Proof-of-Concept (PoC) CBDC, komt dit waarschijnlijk omdat het bedrijf al geruime tijd in de CBDC-ontwikkelingsruimte zit.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Dit nieuws komt nadat BoT in 2020 samenwerkte met ConsenSys, Siam Cement Group en haar dochteronderneming Digital Ventures (DV) om een CBDC voor de detailhandel uit te rollen. In april van dit jaar kondigde de assistent-gouverneur van BoT, Vachira Arromdee, aan dat de bank tot 15 juni was begonnen met het accepteren van openbare feedback over haar retail CBDC.

Bovenop zowel fiats als CBDC’s

G+D maakt gebruik van haar Filia-oplossing om de lancering van CBDC’s te vereenvoudigen. Volgens het bedrijf biedt Filia gebruikers privacy en voldoet het aan de vereiste compliance eisen van de centrale bank. Als zodanig slaat de oplossing twee vliegen in één klap, aangezien het de privacy van cryptocurrencies biedt en centrale banken helpt witwassen of belastingontduiking te voorkomen. Afgezien hiervan geeft Filia centrale banken ook de mogelijkheid om te kiezen tussen het gebruik van een gecentraliseerde database of de blockchain voor hun CBDC’s.

Hoewel G+D een naam heeft gemaakt in de CBDC-ruimte, is haar hoofdactiviteit het assisteren van centrale banken bij het beheer van bankbiljetten. Naar verluidt was deze business unit het afgelopen jaar goed voor 45% van de omzet van $ 2,80 miljard (£ 1,98 miljard). Het bedrijf heeft ook zijn tenen ondergedompeld in mobiele beveiliging, digitale identiteit en infrastructuurbeveiliging. In combinatie met CBDC expertise trekken deze functies gemakkelijk centrale banken aan om met het bedrijf samen te werken.

Terwijl Thailand de 25e plaats bezet, met betrekking tot GBP, de CBDC onderzoek is heel belangrijk. Op dit moment hebben een groot aantal toonaangevende landen, waaronder de VS, geen solide CBDC plannen. Afgezien van Thailand testen slechts een handvol andere landen in de wereld CBDC’s, waarbij China en Zweden belangrijke mijlpalen bereikten.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld